Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Speeltjes

Een seksspeeltje of sekstoy is een voorwerp of apparaat dat wordt gebruikt voor seksueel plezier. Waar koop je ze, wat doe je ermee en waar let je op bij het gebruik?

Deel geen sekstoys

Vermijd gemeenschappelijk gebruik van sekstoys. Zo kan er bloed of anaal vocht van de ene aars naar de andere worden overgedragen. Hierdoor is er kans op overdracht van hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Je kan ook per partner telkens een nieuw condoom om de toy doen. 

Reinigen na gebruik

In krassen of barstjes van sekstoys kunnen besmettelijke ziektekiemen schuilen. Reinig de toys daarom met heet water en een desinfecterend middel dat 1-propanol (een soort alcohol) bevat. Dit is te koop bij de apotheek en drogist. Spoel na ontsmetting goed met warm water en een zachte zeep.

Kunstpenis

Speeltjes in de vorm van een penis zijn ideaal om het gevoel van geneukt te worden na te bootsen. Gebruik ze in je eentje of met je partner(s). Kunstpenissen vind je in een aantal variaties:

  • Dildo’s bestaan in allerlei materialen zoals plastic, metaal of siliconen. Sommigen hebben 2 koppen, zodat je hem tegelijkertijd met je partner kan gebruiken.
  • Vibrators zijn dildo’s op batterijen. Sommigen vinden dat de trillingen een intenser orgasme bezorgen. Koop een model dat niet naar binnen kan glijden.
  • Butt plugs zijn kleinere versies van een dildo. Ze zijn puntiger en kegelvormig. Ze worden langere tijd in de aars gestopt. 

Glijmiddel

De aars is kwetsbaar. Gebruik voldoende glijmiddel om het inbrengen te vergemakkelijken. Glijmiddel op waterbasis is veilig voor alle seksspeeltjes. Combineer geen toy gemaakt van siliconen met siliconenglijmiddel. Het beschadigt het speeltje.

Eerste keer

Begin klein. Wat in een seksshop een gemiddelde penis lijkt, kan in je aars als een boomstronk aanvoelen. Begin met een kunstpenis van ongeveer 2 vingers dik.

Sekstoys kopen

Koop speeltjes in een seksshop. Vraag uitleg aan de uitbater, over de kwaliteit van de toy of wat jouw geschikt formaat van dildo is bijvoorbeeld. Schaam je niet. Jouw vragen zijn voor de uitbater niet meer dan een routineklus. 

Binnenglippen

Koop toys die onderaan wat breder zijn, zo voorkom je binnenglippen. Gebeurt het toch, ga dan op je hurken zitten en pers lichtjes, dan glijdt het speeltje er vanzelf uit. Zoek dringend medische hulp indien het speeltje na een uur nog steeds in je aars zit en/of je bloedt uit je aars. Schaam je niet. Hulpverleners hebben dit al eerder gezien.

Alternatieve dildo’s

Let op:

  • Voorwerpen met scherpe randen of een puntig uiteinde verwonden het slijmvlies van de aars. 
  • Vermijd voorwerpen met afneembare stukjes of doppen. Ze kunnen loskomen in de aars of endeldarm.
  • Gebruik geen houten voorwerpen. Ze laten splinters achter. 
  • Steek geen glazen fles in je aars. Ze kan breken. Een open fles creëert een vacuüm, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om ze te verwijderen.
  • Was groenten zoals wortelen, komkommers en courgettes om ziektekiemen te verwijderen. Doe er een condoom om.

Lees meer over butt plugs (Engelstalig)