Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Kom op voor jezelf

Bepaal je eigen grenzen en zeg nee wanneer je aanvoelt dat het niet oké is. Opkomen voor jezelf is een vaardigheid die je jezelf aanbrengt door het te doen.

Grenzen

Bedenk op voorhand wat je wel en niet wil. Vraag jezelf vooral af: hoe ver wil ik gaan? Iemand dringt aan, of je denkt dat je bepaalde dingen moet doen omdat het nu eenmaal zo hoort. Dat is niet zo. Je bepaalt je eigen grenzen en die moeten gerespecteerd worden.

Zeg nee

Je kunt op voorhand duidelijk maken wat je wel en niet wil. Echter, vaak weet je pas op het moment zelf of je ergens zin in hebt of niet. Laat het gerust spannend en verrassend zijn, zolang het maar goed voelt:

  • Zeg nee wanneer je aanvoelt dat het niet oké is. Wat niet goed voelt, is niet goed.
  • Wat je niet leuk vindt, hoef je niet te verdragen. Geef aan wanneer je vindt dat de ander te ver gaat of zich niet aan de afspraken houdt die jullie gemaakt hebben.
  • Zeg nee wanneer de situatie je niet bevalt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Achteraf ben je meestal blij dat je het hebt gezegd.

Achteraf

Blijkt het achteraf toch niet zo'n leuke ervaring te zijn geweest? Bedenk wat de mogelijke oorzaken waren en trek conclusies. Drong de ander zich teveel op? Wil je eigenlijk nog wel seks met hem? Of vond je het moeilijk om te zeggen dat je de seks niet lekker vond? 

Voor jezelf opkomen

Nee zeggen is niet altijd vanzelfsprekend. Het kan onwennig aanvoelen om nee te zeggen. Hoe meer je voor jezelf opkomt, hoe beter het lukt. Voor jezelf opkomen is een vaardigheid die je jezelf bijbrengt door het regelmatig te doen. Je doet alleen maar hetgeen waar je recht op hebt: je mening uiten.

Tips

  • Spreek klare taal. Zeg waar het op staat. Geef aan als het pijn doet of onplezierig is. Als iets vervelend of irritant is. Wacht niet tot de ander er zelf iets over zegt, vaak heeft hij helemaal niets door. 
  • Er zijn verschillende manieren om nee te zeggen. Zeg het met een glimlach of een kleine aanraking. Soms hoef je niet eens woorden te gebruiken: een hand wegnemen, je wegdraaien of de ruimte verlaten zeggen evengoed dat je het niet wil. 
  • Vermijd gevaarlijke situaties. Als je instinct je waarschuwt, negeer dat signaal dan niet zomaar. Ga na bij jezelf: wil ik dit wel? Weet iemand waar ik ben? Kan ik iemand bereiken als er iets gebeurt? 
  • Zwijgen helpt niet. Durf iemand in vertrouwen te nemen. Hou het niet voor jezelf als je grens overschreden is of als je gedwongen werd tot iets waar je geen zin in had. Vertel het aan iemand die je vertrouwt: een vriend of vriendin, familie of een hulpverlener.