Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Seks in relaties

Seks in het begin van een relatie is vaak anders dan wanneer je al langer samen bent. Sommige koppels evolueren van een gesloten naar een open relatie. Of omgekeerd.

Verliefdheidsfase: veel seks

De verliefdheidsfase is een periode waarin je grote interesse hebt in elkaar. Ook op lichamelijk vlak. Je brengt veel tijd met elkaar door en hebt veel seks.

Lange relatie, minder vaak seks

Bij een langere relatie wordt de band hechter. Ook op seksueel vlak. Je weet wat je partner leuk vindt en wat niet. De buitenwereld krijgt terug jullie aandacht. Naast je partner is er vaak een job en een sociaal leven dat je aandacht vraagt. Het is dan ook normaal dat er minder seks is dan in het begin.

De kwaliteit van de relatie

Sommigen maken zich zorgen wanneer ze hun huidig seksleven vergelijken met dat van in het begin van de relatie. Ze twijfelen aan de relatie. Op zich hoeft dit niets te zeggen over de kwaliteit van de relatie. Meer nog, met een nieuwe partner kom je wellicht na een tijd opnieuw in deze fase terecht. 

Seks buiten de relatie?

Sommigen kiezen voor een open relatie. Naast een emotionele exclusieve relatie met de vaste partner, zijn er sekscontacten met anderen. Duidelijke en haalbare afspraken zijn belangrijk voor je (seksuele) gezondheid en die van je partner(s).

Investeren in je seksleven

Een relatie en je seksleven vragen zorg en investering:

  • Maak tijd voor elkaar. Schakel tv en smartphone uit en kruip dicht tegen elkaar aan. Praat met elkaar. Masseer, streel en zoen elkaar uitgebreid.
  • Praat over seks. Seks, seksuele voorkeuren zoals posities, standjes, rollen en seksfantasieën kunnen veranderen.
  • Maak tijd voor seks. Seks is een onderdeel van het leven, naast een heleboel andere dingen. Spontane seks komt niet meer zo vaak voor als in de verliefdheidsfase. Plan samen in wanneer jullie tijd maken voor seks.
  • Hou wat over. Masturberen kan plezant zijn. Maar niemand kan zich meten aan jouw pornofantasieën. In een open relatie kun je te veel bezig zijn met onenightstands, waardoor je vaste partner zich vergeten kan voelen. Zet hem regelmatig op de eerste plaats.

Hulp nodig?

Heb je het gevoel dat jullie er niet uit komen? Zijn er conflicten, angsten en onzekerheden binnen jullie relatie? Zoek dan professionele hulp. Je kan je verhaal doen bij een huisarts die je kan doorverwijzen naar een psycholoog, een seksuoloog of een relatietherapeut.