Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Ruzie maken

Iedereen heeft wel eens een meningsverschil of discussie. Over principes, over onbenullige dingen, over de taakverdeling in het huishouden… Een ruzie hoeft niet over je relatie te gaan. Hoe pak je conflicten aan?

Leren van ruzie

Ruzie maken is niet altijd negatief. Het kan een manier zijn om jezelf en de ander beter te leren kenen. Door over de verschillen en de oplossingen te praten, werk je aan je relatie. Een conflict geeft aan dat er een grens is overschreden. Hierdoor leer je je eigen grenzen beter kennen en aangeven. Je neemt standpunten in en komt op voor je mening. Het uitspreken van wat je dwars zit, kan opluchten.

Gezonde conflicten

In principe hoeft een meningsverschil niet tot ruzie te leiden. Vaak gebeurt het wel. De inhoud van het meningsverschil is dan niet eens zo belangrijk. Het ruziegedrag eromheen wel. Tips om conflicten aan te pakken:

  • Luister naar elkaar. Praat over jullie motieven en gevoelens. Begrjip elkaars standpunt. Als je weet waarom je partner het conflict aangaat, kan je zelf beter positie kiezen.
  • Hou de focus op hoe jij je voelt. Hou het bij je zelf en geef feedback in de vorm van een ik-boodschap.
  • Overdrijf niet en verval niet in algemeenheden. Vermijd woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’. Blijf concreet en specifiek, dat houdt het conflict beheersbaar.
  • Geef af en toe een samenvatting van het verloop van het conflict, jouw positie en die van je partner. Zo voorkom je misverstanden.
  • Tel tot 10 wanneer het conflict te hevig wordt. Ga niet mee in de boosheid van je partner. Blijf rustig en laat hem stoom afblazen. Dat is soms lastig, maar het voordeel is dat hij daarna vaak weer openstaat voor jouw mening.
  • Las een fysieke time-out in. Ga een luchtje scheppen en zet alles rustig op een rijtje. Spreek af waar je naar toe gaat en hoe lang. Praat verder wanneer jullie weer rustig zijn.
  • Zoek samen naar oplossingen. Focus niet op de ruzie, maar op het onderliggend probleem. Blijf bij het onderwerp waar het conflict over gaat. Formuleer voorstellen en ga op zoek naar compromissen. Zoek een manier om het probleem in de toekomst beter aan te pakken.

Sterkere band

Door het conflict aan te gaan, denk je na over je eigen belang en uitgangspunten. Vaak heb je op dat moment de moed om echt voor je mening uit te komen. Je partner doet dat dan vaak ook. Door er samen over te praten, leer je elkaar beter kennen. Dit kan vernieuwing in een relatie brengen en de band sterker maken.

Altijd ruzie

Tegenstellingen en conflicten zijn soms onoplosbaar. Als de balans overslaat naar altijd ruzie maken, denk dan na waarover de conflicten gaan. Bedenk of je in de relatie je eigen waarden en normen niet te veel opzij zet.

Hulp

Er is professionele hulp voor ondersteuning bij het zoeken naar oplossingen of het nemen van beslissingen.