Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Partnergeweld

Partnergeweld is dwingend, intimiderend en agressief gedrag. Doel is het controleren en domineren van de partner. Het doet zich herhaaldelijk voor en tast de eigenwaarde aan. Zoek hulp indien je slachtoffer bent van partnergeweld.

Geestelijk geweld

= het geestelijk mishandelen van de partner. Voorbeelden: negeren, beledigen, schelden, (publiek) vernederen, pesten, sociaal isoleren, opsluiten, dreigen de relatie te verbreken, wantrouwen, stalken, dreigen met zelfmoord… Het ondergraaft het zelfvertrouwen en het normale functioneren van het slachtoffer.

Lichamelijk geweld

= het lichamelijk kwetsen van de partner. Voorbeelden: slaan, schoppen, dooreenschudden, krabben, bij de haren trekken… Vaak met zichtbare wonden tot gevolg: blauwe plekken, brandwonden, kneuzingen...

Seksueel geweld

= het seksueel intimideren van de partner. De partner met geweld, dreigementen of chantage dwingen tot seksueel (getint) contact. Voorbeelden: verkrachting, zich moeten uitkleden terwijl anderen toekijken, handtastelijkheden… 

Financieel geweld

= het financieel of economisch intimideren van de partner. Voorbeelden: het controleren van de uitgaven, het loon afnemen, de partner verhinderen een eigen job te hebben...

Herhaaldelijk

Partnergeweld is geen eenmalig, wel herhaald gedrag. Het kan beginnen als jaloezie, e-mails of telefoon controleren of controle van wat je doet en met wie je omgaat. Eerst lijkt het onschuldig, maar het kan snel erger worden. Vaak is er sprake van een geweldspiraal, waarbij het geweld steeds vaker voorkomt en ernstiger wordt.

Gevolgen

Partnergeweld heeft grote gevolgen voor jezelf en je omgeving. De dreiging van geweld creëert een continu gevoel van onveiligheid en stress. Dit kan leiden tot angstigheid, neerslachtigheid of een minderwaardigheidsgevoel. 

Strafbaar

Partnergeweld is strafbaar. Het is een verzwarende omstandigheid geworden binnen de bestraffing van geweld. Artsen mogen partnergeweld signaleren.

Hulp

Het geweld verborgen houden voor de buitenwereld lost niets op. Partnergeweld kan je niet alleen oplossen. Lees op Allesoverseks.be bij welke organisaties je nog terecht kunt.

Gerelateerde pagina's