Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Open relatie

Veel mannen hebben open relaties waarin ze met elkaar en ook met andere mannen seks hebben. Maak van je open relatie een succes met deze 10 tips.

1. Maak afspraken

Maak haalbare en duidelijke afspraken met je partner over wat kan en niet kan. Enkele voorbeelden:

  • Nooit 2 keer met dezelfde man.
  • Geen dates met gemeenschappelijke vrienden, geen ex-vriendjes.
  • Breng geen dates mee naar huis.
  • Geen anale seks met anderen, of enkel anale seks met condoom.
  • Enkel in een andere stad of in een ander land.
  • Enkel seks in een homosauna of in een club.
  • Enkel trio’s samen met je man.

2. Wees eerlijk

Het is niet altijd eenvoudig om je aan afspraken te houden. Soms merk je dat een afspraak niet realistisch is. 1 op 5 mannen met een open relatie geeft aan dat hij zich in het voorbije jaar niet altijd heeft gehouden aan de afspraken. Praat erover wanneer je een afspraak niet bent nagekomen. Geef elkaar de ruimte om het te kunnen vertellen.

Heb je zonder condoom geneukt met een ander? Zeg dat tegen je partner en gebruik condooms tot jullie getest zijn. Zo bescherm je hem mocht je een soa hebben opgelopen.

3. Spreek af wat je aan mekaar vertelt

Bespreek vooraf wat je wel of niet wil weten over mekaars seksavontuurtjes. Don’t ask, don’t tell? Wil je alle details van zijn avontuurtjes horen? Over de mannen waarmee hij contact had? Volstaat het om te weten of hij een leuke avond heeft gehad? Weet je liever helemaal niks? Maak daar afspraken over.

4. Denk na over je keuze

Denk na over je keuze. Waarom wil je een open relatie? Is de seks met je partner niet spannend genoeg? Heb je seksuele verlangens waar hij niet van houdt? Hoop je een nieuwe partner te leren kennen? Willen jullie allebei een open relatie? Relaties evolueren. Stel je regelmatig de vraag of jullie nog steeds gelukkig zijn met een open relatie. 

5. Wees duidelijk in je intenties

In veel open relaties geldt de regel: een date is alleen voor de seks. Bewaak dat. Vaak kom je je date terug tegen op het internet. Stuur je nadien berichtjes op apps? Maak je hem vriend op Facebook? Zo kunnen emotionele banden groeien die de relatie met je partner belasten. Wees duidelijk. Ook voor je date. Als je verzwijgt dat je enkel uit bent op seks en thuis een partner hebt, kan dat kwetsend zijn voor hem.

6. Hou rekening met gevoelens

Jaloezie kan een spelbreker zijn. Praat er met je partner over als je je jaloers voelt over wat hij doet met anderen. Mis je zijn aandacht? Ben je bang dat hij meer voelt voor een date? Jaloerse gevoelens zijn vaak een vertaling van deze achterliggende zorgen. De beste remedie ertegen is om je gevoelens te bespreken.

7. Zorg goed voor mekaar

Hou een goede balans tussen je avontuurtjes met anderen en de tijd die je doorbrengt met je partner. Besteed niet al je vrije of spannende momenten aan andere mannen, om enkel verplichtingen en routine over te houden voor je partner. Een open relatie biedt prettige extra’s, maar vergeet niet om je man te laten voelen dat hij nog altijd the main thing is.

8. Maak afspraken over condooms

Zijn jij en je vaste partner hiv-negatief? Neuken jullie samen zonder condooms? Gebruik dan steeds condooms bij het neuken met een andere man. Zo bescherm je jezelf én je vaste partner tegen hiv en soa’s.

Ben je hiv-positief en ondetecteerbaar? Gebruik condooms bij het neuken met je dates. Zo bescherm je jezelf tegen soa’s.

9. Laat je regelmatig testen

Als je regelmatig losse dates hebt, neemt de kans op een soa toe. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vaste partner. Soa’s kan je niet 100% voorkomen, ook niet door condooms te gebruiken bij het neuken. Laat je regelmatig checken op soa’s.

10. Check je afspraken met je partner

Afspraken zijn niet in steen gebeiteld. Bespreek het met je partner als je het moeilijk hebt om je aan een afspraak te houden. Mensen veranderen, ook qua ideeën en standpunten. Stel daarom jullie afspraken regelmatig in vraag. Willen jullie nog altijd een open relatie? Zitten de afspraken nog goed?