Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Monogame relatie

Veel mannen kiezen voor een monogame relatie. Maak van je relatie een succes met deze 8 tips.

1. Monogamie is niet vanzelfsprekend

Velen kiezen voor een vaste, monogame relatie.  Waarom kies je voor een monogame relatie? Voel je hierdoor meer verbondenheid met je partner? Biedt het veiligheid? Kies je ervoor omdat je ervan uitgaat dat iedereen monogaam is? Denk daarover na. Praat met je partner over welke relatievorm jullie voorkeur geniet. Zo geef je je relatie meer diepgang en stabiliteit.

2. Maak realistische afspraken

Wat betekent monogamie voor jou? Maak er duidelijke afspraken over. Wat mag? Flirten? Chatten? Zoenen? Profielen bekijken op Grindr? Zorg dat de afspraken comfortabel en haalbaar aanvoelen. Relaties evolueren. Breng afspraken daarom regelmatig ter sprake.

3. Doe de test voor je het condoom weglaat

Veel mannen in een vaste relatie stoppen met condooms. Neuk enkel zonder condoom als je zeker weet dat geen van beiden hiv of soa’s heeft. Of als je hiv hebt maar zeker bent dat je virale lading ondetecteerbaar is.

Ga niet uit van veronderstellingen, laat je testen voor je stopt met condooms. Meer dan de helft van de besmettingen met hiv onder mannen met homoseksuele contacten vinden plaats tussen vaste partners.

4. Wees eerlijk

Afspraken nakomen is niet altijd gemakkelijk. Heb je seks gehad met een ander? 1 op 4 mannen in een monogame relatie overkomt dat. Ga het gesprek aan met je partner en laat jullie allebei testen. Zo bescherm je hem mocht je een soa hebben. 

Praat met mekaar over ‘wat als er een slippertje zou gebeuren’. Hou er rekening mee dat als je sterke consequenties koppelt aan een slippertje – genre ‘ik pak mijn koffers als…’ – het moeilijker wordt de situatie te bespreken als ze zich voordoet.

5. Hou rekening met gevoelens

Er is niets mis met een beetje jaloezie. Zeker in het begin van een relatie is het niet vreemd om je onzeker te voelen over je band met je partner wanneer je omgaat met anderen. Laat jaloezie niet de overhand nemen, soms lopen relaties spaak op jaloerse gevoelens. Voel je jaloezie? Praat er met hem over. Zo kunnen jullie beiden rekening houden met elkaars gevoelens.

6. Hou je seksleven spannend

Hou het vuur en het avontuur in je relatie levend. Probeer samen nieuwe technieken uit.

7. Regelmatig testen?

Is het nog nodig om je regelmatig te laten testen op hiv en soa’s als je een monogame relatie hebt? Monogamie is niet eenvoudig, een slippertje bekennen is dat ook niet. Feit is dat de helft of meer van de nieuwe besmettingen met hiv plaatsvinden tussen vaste partners. Regelmatig testen is een goede manier om de gezondheid van jezelf en je partner te beschermen.

8. Praat over je afspraken

Mensen veranderen, relaties veranderen. Sommige afspraken worden vanzelfsprekender, andere worden lastiger. Veel mannen evolueren in hun seksualiteit. Vaak zie je dat relaties een meer open karakter krijgen naarmate ze langer duren. Stel jullie afspraken regelmatig terug in vraag.