Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Fasen in een vaste relatie

Elke relatie is anders en verloopt anders. Er zijn een aantal fasen die in veel relaties voorkomen.

Relaties zijn dynamisch

Relaties ontstaan, groeien, veranderen en worden soms weer beëindigd. Dat is niet meer dan normaal. De intense verliefdheid van in het begin duurt niet eeuwig. Misschien ben je pas later gevoelens gaan voelen voor je partner. Of komen deze gevoelens van verliefdheid af en toe terug. Dit is voor ieder koppel anders.

Fasen in een relatie

Elke relatie is uniek en heeft zijn eigen verloop. Relaties kunnen een bepaald patroon volgen:

  • Verliefdheid Je spant je in om elkaar goed te leren kennen. Je groeit naar elkaar toe en wil veel tijd met elkaar doorbrengen. Er is veel lichamelijk contact, seks, opwinding en spanning.
  • Een koppel worden Je leert de behoeften en levenstijl van je partner kennen. Je voelt je steeds meer op je gemak bij hem. Jullie raken aan elkaar gewend. Je leert ook elkaars mindere kantjes kennen.
  • Een koppel zijn Je raakt helemaal op je gemak bij hem. Jullie zijn op elkaar ingespeeld. De seksuele relatie voelt (meestal) goed en vertrouwd. Je omgeving bevestigd de relatie: vrienden en familie behandelen jullie als koppel.
  • Zelfbevestiging Langzaamaan herontdek je terug je eigen ik. Je maakt opnieuw meer tijd voor wat je zelf leuk vindt, los van je partner. Velen zoeken een eigen hobby of spreken terug meer met vrienden af. 
  • Samenwerking en aanpassing Je ontdekt samen hoe je als individu met elkaar kan samenleven. Je vertrouwt elkaar en aanvaardt elkaars verschillen. Je past je aan de veranderingen aan, in plaats van telkens de relatie in vraag te stellen.

Deze fasen zijn geen handleiding voor je relatie. Het kan je geruststellen en een realistische weergave geven van hoe relaties kunnen verlopen.

Sleur in de relatie

Sommigen spreken over sleur in een lange relatie. Ze missen de beginfase van de relatie. Alles lijkt geroutineerd te verlopen. Echter, routine helpt je om de relatie in stand te houden. Je vindt rust bij je partner. De zekerheid die je uit je relatie haalt, wordt vaak gebruikt om een professionele carrière uit te bouwen. Of het kan zich uiten in een sterke samenwerking, zoals het hebben van kinderen, samen een zaak opstarten of reizen.

Praten

Zie elkaar niet als te vanzelfsprekend. Dat kan ertoe leiden dat jullie elkaar misschien gaan verwaarlozen. Dit komt de relatie niet ten goede. Praat met elkaar over hoe je de relatie ervaart, wat je mist, wat je graag anders wil, wat je daar zelf kan in ondernemen enz. Verras elkaar, maak tijd voor elkaar.

Hulp

Elke relatie brengt zijn eigen uitdagingen mee. En elke relatie vraagt werk en investering. Merk je dat jullie elkaar wel graag zien maar ergens vastlopen? Geraken jullie er met z’n tweeën niet uit? Schakel dan professionele hulp in.