Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Eerste relatie

De eerste relatie is leren en ontdekken. Het is ook de eerste keer seks binnen een relatie. Hoe vul je je relatie in en wat kan je verwachten?

Eerste keer verliefd

De eerste verliefdheid staat voor de meesten niet gelijk aan het beginnen aan een eerste relatie. Want meestal is degene waar je verliefd op wordt hetero. Door verliefd te worden, ervaar je voor de eerste keer gevoelens voor andere mannen.

Eerste keer relatie

Voor het eerst samen zijn met iemand waar je om geeft is bijzonder. Het lijkt alsof je het eeuwig geluk tegemoet gaat. Soms is dat zo, soms niet. Het is een spannende tijd vol nieuwe ervaringen. Een eerste relatie kan soms de opstap zijn voor je coming-out naar je omgeving. 

Seks binnen de relatie

  • De eerste keer seks met je lief kan opwindend zijn. Soms is de spanning zo hoog dat het minder lukt. Je erectie verliezen bijvoorbeeld. Dit komt wel bij meer mannen voor tijdens zo’n spannend moment. Praat met elkaar en stel elkaar gerust.
  • Bespreek op welke manier jullie willen vrijen Wat heb jij (niet) graag? Wat heeft je partner (niet) graag? Neuk je liever of word je liever geneukt?
  • Hou seks leuk Doe geen dingen die je niet graag hebt en praat vooraf over veilig vrijen. Hou rekening met een aantal zaken als jullie na een tijdje afspreken om geen condooms meer te gebruiken.

Invulling van de relatie

Hebben jullie afspraken over seks met anderen? Bespreek met je partner hoe jij hiertegenover staat. En beluister ook zijn idee hierover. Kom samen tot duidelijke en haalbare afspraken waar jullie beiden achter staan. Bespreek wat jullie doen als 1 van jullie zich niet aan de afspraak heeft gehouden.

Realiteiten van een relatie

In het begin lijkt het alsof jij en je vriend volledig op 1 lijn zitten. Binnen een relatie kan dit soms snel veranderen. Jullie zijn immers niet dezelfde persoon. Een relatie is dynamisch en verandert:

  • Omgaan met de verschillen Jullie hebben elk een eigen geschiedenis en persoonlijkheid. Het is normaal dat jullie verschillen in de manier waarop je met zaken omgaat en andere gewoontes hebt. Bij homoseksuele stellen kan dit zich uiten in het verschil in omgaan en openheid betreffende je homoseksualiteit of hiv-positieve status bijvoorbeeld.
  • Omgaan met conflicten Ruzie maken maakt deel uit van een relatie. Als de verschillen te groot zijn en de ruzies te extreem kan dit leiden tot een breuk. Als koppel kan je hier in groeien. Door te leren ruzie maken op een manier die je relatie niet in gevaar brengt bijvoorbeeld.

Wat als …

  • …jullie er alleen niet uit geraken? Vul de relatie samen in en stem verwachtingen op elkaar af. Heb je het gevoel dat jullie hier niet in slagen, zoek dan professionele hulp.  
  • …het misloopt? Als na verloop van tijd blijkt dat je toch niet samen verder wil, bespreek dit dan eerlijk met elkaar. Na deze eerste relatie-ervaring heb je mogelijk wat tijd nodig om de verbroken relatie te verwerken.

Gerelateerde pagina's