Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Erectieproblemen

Doorgaans blijft de penis niet de hele tijd stijf tijdens het vrijen. Het is geen ramp als je penis op kritieke momenten eens dienst weigert. Hoe omgaan met erectieproblemen?

Oorzaak

Vaak is de oorzaak psychologisch. Onzekerheid, faalangst, heftige gevoelens... kunnen leiden tot erectieverlies. 

Ontspan je

Pieker er niet te veel over. Denk aan de leuke kanten van seks en ga zoveel mogelijk op in je geilheid. Focus niet op een erectie of klaarkomen. Ook met een slappe penis kan vrijen prettig zijn. 

Tips

Als je een vaste partner hebt kan je hem gerust stellen door hem te zeggen dat je (soms) erectieproblemen hebt. Geef hem tips:

  • Onthoud je een tijd van seks of masturbeer niet.
  • Laat je daarna masseren door je partner. Krijg je een erectie, laat hem er dan geen aandacht aan besteden. Zo ga je meer ontspannen om met seks. 

Raadpleeg een arts wanneer het erectieverlies zich blijft voordoen.

Erectieverlies met condoom

Sommige mannen verliezen hun erectie wanneer ze een condoom gebruiken. Dikwijls ligt het erectieverlies niet aan het condoom zelf, maar aan het gestuntel dat ermee gepaard kan gaan. Enkele tips:

  • Oefen thuis. Zorg ervoor dat het gebruik van een condoom een routinehandeling wordt. Masturbeer eens met een condoom.
  • Maak de onderbreking van je vrijpartij zo kort mogelijk. Leg condoom en glijmiddel voor het grijpen. Scheur eventueel de verpakking van het condoom vooraf open.
  • Doe het condoom pas om als je erectie voldoende hard is om te neuken.

Medisch

Soms heeft erectieverlies een lichamelijke oorzaak. Erectieproblemen kunnen samengaan met bloeddrukproblemen. Medicatie kan ook een invloed hebben op je erecties. Bespreek dit met je arts.

Langdurig erectieverlies

Voor langdurig erectieverlies bestaan er een aantal medische oplossingen. Experimenteer hier niet zelf mee en vraag doktersadvies:

  • Erectiepillen zijn alleen op voorschrift te verkrijgen. Vertrouw niet op medicijnen die je koopt via het internet. Wees voorzichtig met alternatieven op basis van kruiden die je vindt in seksshops. Hun werking is niet bewezen en het is niet altijd duidelijk of alle middelen die ze bevatten onschadelijk zijn. 
  • Een vacuümpomp is geen goede manier om erectieproblemen te verhelpen. De kans op beschadiging van het zwelweefsel van de penis is groot.
  • Een rechtstreekse injectie in de penis doet de spier in de penis ontspannen. Zo kan het bloed binnenstromen. Klinkt akelig, maar onder begeleiding van een arts kan het een haalbare oplossing zijn. Daarnaast bestaan er ook zetpillen voor de penis die erecties bevorderen.
  • Een implantaat zorgt voor erecties. Je hebt harde en opblaasbare implantaten. Bij de opblaasbare beslis je zelf wanneer je een erectie wil, bij de harde variant blijft je penis altijd stijf. Er zijn talrijke modellen van deze implantaten. Raadpleeg je arts hierover.