Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Tepels

De tepels zijn bij de meeste mannen een erogene zone, maar ze kunnen ook pijn doen. 

Erogene zone

De tepels zijn bij veel mannen erg gevoelig, maar niet bij allemaal. Sommigen blijken totaal ongevoelig voor prikkeling ervan. Een piercing maakt de tepel gevoeliger.

Zwelling

Bij veel mannen zwellen en verstijven de tepels als ze opgewonden zijn, maar bij anderen niet. Maak je geen zorgen als ze niet zwellen en verstijven. Dit is niet abnormaal.

Pijn

Pijnlijke en zelfs bloedende tepels komen voor. Door een teveel aan stimulatie bijvoorbeeld of door de wrijving van een baardje, snor of een te spannende T-shirt. Een beetje babyolie of vaseline ter plaatse doet doorgaans wonderen.

Knobbel

Hoewel tumoren in de tepel bij mannen zelden voorkomen, laat je je best onderzoeken door de huisarts indien je een knobbeltje voelt.

Borsten

Bij ongeveer 1 op 3 mannen groeien de borsten in de loop van het leven. Vooral mannen ouder dan 50 maken kans op borstgroei. Dit kan te wijten zijn aan overgewicht, leverproblemen, drankproblemen of medicijnen voor de prostaat. Er zijn doorgaans geen medische problemen aan verbonden.

Gezwollen klieren

Tijdens de puberteit kunnen de klieren onder 1 of beide tepels tijdelijk dikker worden door hormonale veranderingen. Zowat de helft van alle jongens heeft hier last van. Het begint met een bobbeltje onder de tepel, waarna het gebied rond de tepel zwelt. Meestal verdwijnt de verdikking spontaan. Als dat niet gebeurt, ga dan langs bij de huisarts.