Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Teelballen

Draag zorg voor je teelballen! Ze zijn kwetsbaar. Het is niet abnormaal dat de teelballen af en toe pijn doen. De balzak is een erogene zone

Testikels

Teelballen of testikels zijn harde, eivormige buisjesmassa’s. Ze produceren zaadcellen en het mannelijke hormoon testosteron. Op de testikels zit een buisje waarin de zaadcellen zitten opgeslagen. Dat buisje heet de bijbal. De teelballen hangen bij niemand helemaal gelijk. 

Barometer

De ballen vullen zich met bloed en worden groter wanneer je opgewonden bent. Als het orgasme dichterbij komt klimmen ze omhoog tot ze bijna in het lichaam verdwijnen.

Pijn en zwellingen

De teelballen kunnen af en toe licht pijn doen of gezwollen zijn. Dat is niet abnormaal. Het heeft te maken met de spermaproductie. Ga bij de huisarts langs als de pijn langer aanhoudt. Het is mogelijk dat ze gekneusd zijn. 

Blauwe ballen

Blauwe ballen is de benaming voor pijn die van de ballen naar de onderbuik uitstraalt als je lang opgewonden bent, maar niet kunt klaarkomen. Het is een kramp in de spiertjes rond de zaadleiders in de bijbal. Klaarkomen is het enige wat helpt. 

Teelbalkanker

Teelbalkanker is een van de vaakst voorkomende kankers bij mannen. Je kunt zelf controleren of je balkanker hebt. Voel je iets abnormaals - een harde knobbel aan de zij- of voorkant van de teelbal- ga dan naar je huisarts voor verder onderzoek. Ben je er op tijd bij, dan is de teelbalkanker vrij makkelijk te verhelpen. 

Scrotum

De teelballen zitten opgeborgen in het scrotum of balzak. De balzak bestaat uit huid, zenuwen, spieren en bloedvaten. Er zit bijna geen vet aan het scrotum, wat het zeer gevoelig maakt. Scheer je de balzak, dan wordt de zone nog gevoeliger. De balzak krimpt en zet voortdurend uit.