Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Sperma

Sperma is het goedje dat uit je penis spuit of vloeit bij het klaarkomen. Hoeveelheid, geur en smaak verschillen. Panikeer niet als er bloed in het sperma zit. Sperma kan drager zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). 

Zaadcellen

Sperma is de witte, kleverige vloeistof die uit je penis spuit of vloeit als je een orgasme hebt. Sperma bestaat voor 1 tot 3% uit zaadcellen die in de testikels worden aangemaakt. De rest is vocht afkomstig uit de prostaat en de zaadblaasjes. 

Hoeveelheid

De hoeveelheid sperma die vrijkomt varieert: van man tot man en van moment tot moment. Het heeft te maken met je leeftijd, hoe opgewonden je bent, hoelang je niet bent klaargekomen… Gemiddeld komen bij een ejaculatie 2 theelepels sperma vrij. Per dag maakt je lichaam zo'n 72 miljoen zaadcellen aan. Je kunt dus masturberen zoveel je wil, het zaad raakt nooit op. De zaadcellen die niet naar buiten worden gestuwd door een orgasme, breekt het lichaam zelf af.

Geur en smaak

De geur en smaak varieert. Zo wordt sperma sterker van smaak en bitterder als je rookt en veel koffie drinkt. Sperma van vegetariërs zou lekkerder smaken dan dat van vleeseters.

Bloed

Schrik niet als je wat bloed in je sperma ziet. De oorzaak is een gesprongen haarvaatje. Dat herstelt zichzelf na een aantal dagen. Ga naar de huisarts als er na 3 dagen nog steeds bloed zichtbaar is.

Soa’s

Sperma kan drager zijn van een seksueel overdraagbare aandoening:

  • Neuk altijd met condoom als je niet zeker bent dat je partner geen soa heeft.
  • Neem bij het pijpen geen sperma in de mond.