Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Penis

Hoe zit een penis in elkaar? En hoe groot is hij gemiddeld? 

Zwellichamen

De penis bestaat uit zwellichamen die met bloed gevuld zijn. Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer in die zwellichamen toe en de bloedafvoer af. De penis is dus geen spier die je kan trainen.

Urinebuis

In het midden van de penis zit de urinebuis. Die mondt uit in het plasgaatje op de eikel. Langs de urinebuis verlaten urine en sperma het lichaam. De urinebuis is gevoelig en kwetsbaar.

Eikel

Aan het uiteinde van de penis zit de eikel. De huid van de eikel en de brede rand onderaan de eikel zijn gevoelige plekjes. Bij besneden mannen is het slijmvlies onderaan de eikel wat dikker. Dit kan een effect hebben op de gevoeligheid ervan.

Voorhuid 

Bij niet-besneden mannen wordt de eikel beschermd door de voorhuid. Bij erecties schuift die niet, deels of helemaal terug. Soms is de voorhuid zo strak dat je die niet over de eikel kan schuiven. Bespreek met de huisarts wat je daar aan kan laten doen. Besneden mannen hebben geen voorhuid.

Toompje

Het toompje verbindt de voorhuid met de eikel. Het is erg gevoelig. Sommige mannen komen al klaar bij de minste prikkeling ervan. Een te kort toompje kan bij erecties pijn veroorzaken. Ga daarmee naar de huisarts.  

Bultjes

Veel mannen hebben kleine bultjes op hun penis. Dit zijn talgklierknobbeltjes of slijmvliesbultjes. Die bultjes zijn volkomen onschuldig. Ga naar de huisarts bij wratjes en zweertjes op de penis. 

Hygiëne

Onder de voorhuid van de penis wordt talg afgescheiden. Als die talg zich ophoopt, krijg je smegma. Smegma stinkt en kan voor irritatie en ontstekingen zorgen. Was daarom de penis regelmatig met water. Schuif daarbij de voorhuid terug. 

Lengte

De grootte van de penis verschilt sterk van man tot man. Van 4 tot 8 cm in slappe toestand. Van 15 tot 20 cm in erectie. Die lengte blijft ook niet constant. De penis krimpt en zet voortdurend uit, afhankelijk van wat je draagt, hoe warm het is… 

Verlengen

Er bestaan ingrepen die de penis langer of dikker doen lijken. Zo'n ingreep is duur en niet zonder risico. Het gebruik van vacuümpompen om de penis langer te maken houdt risico’s op beschadiging in.