Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Orgasme

Bij het klaarkomen of orgasme trekken al je spieren zich samen en spuit of vloeit er sperma uit je penis. Het geeft een zalig gevoel. Sommige mannen komen heel snel klaar. Bij anderen lukt het soms moeilijker.

Opwinding

Geen orgasme zonder seksuele prikkels. Die doen je hart sneller kloppen, waardoor je bloeddruk stijgt. Er wordt meer bloed gestuwd naar de geslachtsdelen, anus, lippen, tepels… De penis wordt stijf, het scrotum dikker en je ballen trekken naar je lichaam toe. Al die plekken worden gevoeliger.

Hoogtepunt

Als de seksuele prikkeling aanhoudt, spannen je spieren zich en worden alle lichaamsdelen nog gevoeliger. De prostaat en andere klieren trekken samen en er komen zaadcellen en zaadvocht in de urinebuis terecht. Daarna trekken de spieren in de buik zich samen en stoot het sperma uit je lichaam. 

Na het orgasme

De bloeddruk daalt, de penis verslapt en alle opgezwollen lichaamsdelen worden kleiner en minder gevoelig. De meeste mannen hebben dan een tijdje geen zin meer in seks. 

Te snel klaarkomen

Veel mannen komen soms snel klaar. Tijdens het voorspel al, of meteen na het binnendringen van de penis in de aars. Dat kan vervelend zijn. Deze tips kunnen helpen:

  • Stop even met vrijen zodra je voelt dat je gaat klaarkomen. Begin pas terug als je voelt dat de opwinding afgenomen is.
  • Gebruik een condoom. Het vermindert de gevoeligheid van de penis. Er bestaan ook verdovende crèmes die de eikel (tijdelijk) minder gevoelig maken.
  • Masturbeer vóór het vrijen. Na het eerste orgasme geniet je vaak langer voor je een tweede keer klaarkomt.

Blijf je te snel klaarkomen, neem dan contact op met een seksuoloog.

Niet kunnen klaarkomen

Mogelijke redenen zijn:

  • Stress, vermoeidheid, spanningen, negatief zelfbeeld...
  • Je partner die niet goed weet wat je lekker vindt
  • Niet durven aangeven wat je wel en niet opwindend vindt
  • Pijn of ongemak
  • Medicijngebruik

Neem contact op met een seksuoloog als dit probleem aanhoudt.

Gerelateerde pagina's