Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Erectie

Een erectie krijg je door seksuele prikkels die de bloeddruk in de penis doen stijgen. Veel mannen krijgen hem vlot overeind. Het is niet abnormaal dat je soms last hebt van een erectieprobleem.

Zwellichamen

De penis bestaat uit zwellichamen. Door seksuele prikkels neemt de bloedtoevoer in die zwellichamen toe en de bloedafvoer af. Dat blijft zo tot de hersenen een signaal sturen dat de bloedstroom en de druk verlaagt. Dit gebeurt wanneer de opwindende prikkeling verdwijnt of na de ejaculatie.

Krom

Bij veel mannen heeft de stijve penis een zekere kromming. Dat komt doordat de penis met spierweefsel vasthangt aan het schaambeen. Dat spierweefsel is bij zo goed als geen enkele man perfect symmetrisch. Is die ene spier een beetje anders dan de andere, dan gaat de penis wat krommen.

Erectiehoek

De gemiddelde erectiehoek van een penis is 5 tot 30 graden boven een horizontale lijn. Die hoek neemt af naarmate je ouder wordt. De hoek varieert mee met de grootte van de penis: hoe groter, hoe minder hij omhoog gaat.

Erectieproblemen

Wie herhaaldelijk geen erectie kan krijgen of aanhouden, heeft mogelijk een erectieprobleem. Dat is niets om je over te schamen. Het komt bij best veel mannen voor. Ga bij de huisarts of seksuoloog langs. Voorkom erectieproblemen door niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen. 

Breken

In de penis zit geen been, maar hij kan wel breken. Je merkt het als iets ‘plopt’, je plots je erectie verliest en je penis zwelt en pijn doet. Ga bij een gebroken penis snel naar de spoedafdeling van een ziekenhuis.