Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

PrEP stelt me gerust

Julien
28
PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb.

Julien vertelt over PrEP

Ik ben 28, werk als graficus en woon in een dorpje in Henegouwen, nabij Mons.  Ik hou van uitgaan, lekker eten, lekker drinken. En van mijn heterovrienden, bij wie ik me volledig aanvaard voel. Ik heb mijn coming-out gedaan op 14. Ik was nog erg jong, maar ik voelde me erg zeker, ik heb me nooit aangetrokken gevoeld tot vrouwen.  Die vroege coming-out heeft mijn leven overhoop gegooid. Enkele personen hebben het contact met me verbroken, maar ik kreeg ook veel positieve reacties. Met mijn ouders lag dat niet meteen goed, maar ik had veel steun van mijn vrienden. 

Als Mr. Bear wil ik beschikbaar zijn voor andere mensen

Ook voor verenigingen en voor de preventie. Voorheen was ik vrijwilliger bij Ex Aequo (de Franstalige preventie-organisatie). Als Mr. Bear kan ik meer mensen bereiken. Daarom vind ik het ook belangrijk om te praten over PrEP. Sommigen zijn meer bereid om naar mij te luisteren dan naar anderen. 

Ik hoorde voor het eerst over PrEP via Ipergay, het Franse PrEP-onderzoek. Ik woon dicht bij Lille, ik praatte veel over PrEP met Franse vrienden. Ik wou ook meedoen met de Antwerpse studie over PrEP. Ik stond aanvankelijk op de lijst, maar toen ging ik twijfelen omwille van mijn toenmalige vriend die nogal anti-PrEP was. Toen ik toch besloot dat ik PrEP wilde, was ik te laat om er nog bij te kunnen. Ik heb een tijdje Truvada gekocht in Frankrijk en gebruikt zonder medische begeleiding. Van zodra PrEP bij ons beschikbaar werd, in juni 2017, heb ik me kandidaat gesteld.

Ik ben niet altijd even braaf. Condooms zijn niet de beste preventiemethode voor mij

Soms lukt het me niet om een condoom te gebruiken bij een date. Omdat ik te opgewonden ben, of om andere redenen. Ik heb ook al een paar keer een gescheurd condoom gehad. Ik zie PrEP als een chemische barrière die me beschermt wanneer condooms het laten afweten.

Aanvankelijk heb ik vooral met mijn meter, die apothekeres is, gepraat over PrEP heb. Zij kende Truvada enkel als hiv-medicatie, ze wist niet dat je het ook voor preventie kon gebruiken. Zij heeft zich voor mij geïnformeerd. Door haar voelde ik me zeker dat PrEP iets voor mij was.

Met partners praat ik zelden over PrEP. Ik vind dat niet echt nuttig. PrEP beschermt enkel de persoon die het neemt, de ander moet nog altijd zelf zijn voorzorgen nemen. Vraagt de ander of ik PrEP neem, dan praat ik er natuurlijk wel over. Maar soms reageren partners sceptisch over PrEP, dan heb ik het er liever niet over.

Ik discussieer wel vaak op de Facebookgroep ‘My PrEP’. Ik kom nog altijd mannen tegen die PrEP niet vertrouwen. Ze denken dat PrEP schadelijk is voor de gezondheid. Of ze blijven hameren op soa’s. Als je seks hebt met condoom met iemand die een soa heeft, kan je nog altijd besmet worden.

Ik ben niet anti-condoom hoor. Als een partner er op staat dat ik een condoom gebruik, dan doe ik dat. Maar veel van de mannen die hameren op condoomgebruik laten zich veel te weinig testen op soa’s. Ken jij mannen die pijpen met condoom? Ik niet, hoor. Zo worden nochtans veel soa’s doorgegeven. Ik word tenminste elke drie maanden gecheckt.

Ik heb om de drie maanden een nieuwe check-up

Toen ik mijn aanvraag deed voor terugbetaling van PrEP bij een gespecialiseerd centrum, hebben ze een volledige check-up gedaan. Er werden stalen genomen op drie plaatsen – anaal, oraal, in de penis – en er werd bloed afgenomen. Ze drongen er ook op aan dat ik me liet vaccineren voor hepatitis A en B. Sindsdien heb ik om de drie maanden een nieuwe check-up.

Julien Mister Bear 2018

Wat ik vervelend vind, is dat ik in het ziekenhuis vaak naar een andere arts word gestuurd. Mijn huidige arts is al mijn vijfde. Ik snap wel dat ze in die hiv-referentiecentra nog altijd de prioriteit geven aan de opvolging van mensen met hiv, en dat de PrEP-pers minder aandacht krijgen. Maar het is vervelend, want zo moet je telkens weer opnieuw een hele uitleg over doen over mezelf en mijn seksleven.

Bijwerkingen heb ik nauwelijks gehad. Toen ik startte met PrEP had ik enkele keren vreselijke nachtmerries. Ik heb toen het vaste moment waarop ik mijn pil neem verzet van ’s avonds naar ’s ochtends. Sindsdien heb ik geen nachtmerries of andere slaapproblemen meer gehad.  Eerst had ik ook wat spijsverteringsproblemen maar dat stopte ook snel.

Ik heb ervoor gekozen om PrEP dagelijkse in te nemen

Ik heb niet zo’n vertrouwen in de goede werking van pillen die je maar af en toe inneemt. Ik wil maximale bescherming. Bij dagelijkse inname zit er zeker genoeg medicatie in je bloed zit om me beschermd te voelen.

Ik ben vrijgezel nu en leef redelijk losbandig

Ik neem nu al een jaar lang PrEP. Ik kan niet zeggen dat mijn seksleven door veranderd is. Ik heb een vijftal vaste sekspartners gehad. Eén van hen stond er op dat we condooms gebruikten. Dat doe ik dat zonder probleem. Hij respecteert mijn keuze en ik respecteer de zijne. Je moet je open stellen voor mekaar en praten over wat je wilt.

Ik weet niet of ik in de toekomst zal blijven kiezen voor PrEP. Nu ben ik single, maar als ik een vaste relatie heb, dan wil ik een monogame relatie. Ik denk dat ik dan stop met PrEP. Zeker als ik een relatie heb met een hiv-positieve partner. Als er toch nog eens wat gebeurt naast de relatie gebruik ik condooms. Of zou ik in dat geval toch liever PrEP willen nemen voor en na seks een ander? Daar ben ik nog niet uit.

We moeten allemaal beter zorgen voor onze gezondheid

PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb. Bij mijn tweede soa-test, nadat ik was gestart met PrEP, bleek dat ik chlamydia en gonorroe had. Dat is meteen correct behandeld.

Ik denk dat iedereen er goed over moet nadenken of PrEP iets voor hen is. Of je nu om de paar dagen een seksdate hebt of maar heel af en toe. Ik vind ‘Ik weet wat ik doe’ een slogan die goed past bij PrEP. Voor mij is PrEP een toegevoegde bescherming. Ik voel me nu veel rustiger in mijn seksleven. We moeten allemaal beter zorgen voor onze gezondheid. 

Ontdek andere getuigenissen

Op een kunstzinnige manier open zijn over mijn hiv-status, geeft me kracht.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Jurgen Mister Bear 2020
Ik werk als politie-inspecteur en ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Portretfoto Denny
Ik date graag en ga regelmatig naar een seksclub. Ik heb altijd condooms bij en praat met mijn seksvriendjes over hoe we het gaan doen. Het voelt als een opluchting als je erover praat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Filip-portret
In het begin was ik tegen PrEP. Ik moet er eens werk van maken om een gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of PrEP iets voor mij is
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Tim_vertelt_over_PrEP
Mijn seksueel gedrag is niet spectaculair veranderd sinds ik PrEP neem, maar de seks is nu veel beter. Ik maak me minder zorgen en praat gemakkelijker over seks
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart_PrEP_Extra_Veiligheid
Ik zie PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Anton_vertelt_over_testen
Ik vind regelmatig testen belangrijk. Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mezelf voor mijn eigen gezondheid. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Sven vertelt over sekscontacten
Ik ben momenteel terug single. Na een aantal relaties in het verleden ben ik klaar voor een (open) relatie. Ik ben niet vies van seks, ik neem wel eens deel aan een seksparty, gebruik wel eens verantwoord chems en ik heb 5 seksbuddy's.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Geert over zijn seksvriendjes
Ik heb momenteel 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Met m'n seksvriendjes neuk ik met condoom.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Georges Peeters is Mister Leather
Ik hou van het dragen van leer en rubber. Als ik leer draag voel ik mezelf sterker en zelfzekerder.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Enrico en Marc over hun gesloten relatie
We kiezen samen voor een gesloten relatie. We kunnen over alles praten. We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dilenko en Bert over hun open relatie
Wij hebben nu 7 jaar een open relatie met duidelijke afspraken. We kennen elkaar door en door. En weten precies hoe en wat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Matthias laat zich om het half jaar testen
Ik ben 3 jaar samen met Arno. De eerste maanden vrijden we met condoom. We hebben ons toen alle 2 laten testen. Van toen af zijn we gestopt met condooms
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dries_kiest_bewust_voor_een_relatie
In een relatie maak je keuzes. Ga na bij jezelf wat je graag wil. Wat wil ik? Wil ik verder met hem? Wil ik met hem samenwonen?
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart praat over seks in zijn relatie
Ik vind het nu gemakkelijk om te praten over seks. Zeggen wat ik leuk vind, wat niet. Of om iets nieuws te proberen
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Davide_vertrouwen_is_belangrijk_in_een_relatie
In een relatie zou ik ons eerst laten testen om te checken of we geen soa’s of hiv hebben. Als je elkaar vertrouwt, kan je het condoom perfect achterwege laten
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Ik ben nu 2 jaar samen met mijn lief. We vrijen nog altijd met condoom en glijmiddel. Het is zo natuurlijk voor ons, dat als we seks willen we condoom en glijmiddel pakken
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag: