Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

PrEP beschermt

Tim
29
Mijn seksueel gedrag is niet spectaculair veranderd sinds ik PrEP neem, maar de seks is nu veel beter. Ik maak me minder zorgen en praat gemakkelijker over seks

Hij zei dat het een superefficiënt middel is om je te beschermen tegen hiv

In 2015 had ik een keer seks zonder condoom gehad. Ik was hierover zo gestresseerd dat ik naar het ziekenhuis ben gegaan om een PEP-kuur te starten.  Voordien had ik al van PrEP gehoord. Toen ik naar de V.S. reisde, leek het of iedereen daar PrEP neemt. 

Tijdens een gesprek met mijn arts vroeg ik hem hoe het nu zat met PrEP. Hij zei dat het een superefficiënt middel is om je te beschermen tegen een hiv-infectie. Toen werd het middel nog niet terugbetaald. Sindsdien ben ik het wel van naderbij beginnen volgen. In 2017 kwam het nieuws dat PrEP werd terugbetaald door de ziekteverzekering. Ik heb dan onmiddellijk een afspraak gemaakt met een arts van een hiv-referentiecentrum.

Tim_vertelt_over_PrEP

Ik verzeilde soms in situaties die niet oké zijn voor mijn seksuele gezondheid

Ik verzeilde soms in situaties die niet oké zijn voor mijn seksuele gezondheid. Meestal gebruik ik condoom, maar soms gebeurde het zonder. Telkens schoot ik enorm in paniek. Het was een remming op mijn seksuele beleving. Hoe meer ik over PrEP las en er met anderen over sprak, hoe meer ik ervan overtuigd was dat het een middel was dat mijn seksuele gezondheid kon verbeteren.

Dankzij PrEP heb ik mijn eigen seksuele gezondheid meer onder controle

Ik denk dat veel mannen in situaties terechtkomen waarin je de controle niet meer hebt. Als je drugs neemt bijvoorbeeld. Of als je zat bent en veel goesting hebt. Of wanneer je geen nee durft zeggen tegen je partner en dingen doet waarover je achteraf begint te panikeren. In zo’n situaties heb je veel minder controle over je eigen bescherming. Je bent dan afhankelijk van iemand anders. Zeker als bottom is PrEP belangrijk, dan weet je zeker dat je beschermd bent. Dankzij PrEP heb ik mijn eigen seksuele gezondheid meer onder controle. Het geeft me een bevrijdend gevoel.

De seks is nu veel beter

‘Mijn seksueel gedrag is niet spectaculair veranderd sinds ik PrEP neem, maar de seks is nu veel beter. Ik ben minder ‘uptight’ en praat er gemakkelijker over. Door PrEP is er nu een minder grote drempel om seksueel te experimenteren. Ik vind dat ik hier recht op heb.

Tim_vertelt_over_PrEP

Ik wil mijn eigen seksualiteit kunnen onderzoeken en beleven zoals ik dat wil

Homo’s en bi’s voelen zich vaak schuldig over hun seksueel leven. Er is veel schaamte, over hoeveel partners je hebt, de manier waarop je graag seks hebt, hoeveel relaties je al hebt gehad, hoe je relaties in elkaar steken… Dat stoort mij steeds meer. Ik wil mij daar helemaal niet lastig over voelen. Ik wil mijn eigen seksualiteit kunnen onderzoeken en beleven zoals ik dat wil. Niemand anders heeft daar zaken mee. 

Als over homoseks gesproken wordt, gaat het vaak enkel over risico’s en problemen. Alsof een positieve seksuele beleving een privilege is voor hetero’s. De emancipatie van homo’s was ook een seksuele emancipatie, hé? Opkomen voor je eigen seksueel genot is super belangrijk.

Respect hebben voor de keuze van een ander is belangrijk

Je merkt dat er vaak moreel wordt geoordeeld over PrEP, ook door homo’s. Er ligt nog steeds veel schuldgevoel bij seksualiteit. In de trant van ‘je hebt het zelf gezocht, het is je eigen schuld’. Het komt er altijd op neer dat we moeten oppassen voor soa’s en onze verantwoordelijkheden dienen te nemen. Hoe je je beschermt, dat maakt ieder toch voor zichzelf uit? Een ander hoeft daar toch niet over te beslissen? Respect hebben voor de keuze van een ander is belangrijk.

Als je je geremd voelt in je seksleven, zou je PrEP moeten overwegen

Veel mensen vragen me of ze met PrEP moeten starten. Daar kan ik toch niet op antwoorden? Ik verwijs hen door naar de dokter. PrEP is niet voor iedereen. Als je amper seks hebt, is het misschien niet nodig om medicatie te nemen. Een condoom kan dan al volstaan. PrEP hoeft niet per sé de oplossing te zijn. Als je je geremd voelt in je seksleven, zou je PrEP moeten overwegen.

Nu is mijn angst volledig weg omdat ik veel beter geïnformeerd ben

Ik hoop dat PrEP bijdraagt tot het destigmatiseren van hiv. Als ik nu seks heb met iemand die hiv-positief is en een ondetecteerbare virale lading heeft, dan is de drempel weg. Vroeger zou ik geen seks met hem gehad hebben. Nu is mijn angst volledig weg omdat ik veel beter geïnformeerd ben.

Tim_vertelt_over_PrEP

Ik overweeg om PrEP onderbroken te nemen

Ik neem dagelijks PrEP. Mijn alarmpje staat om 14 uur. Het gaat af en dan weet ik dat ik mijn pil moeten nemen. Het is een deel van mijn dagelijkse routine. Door mijn drukke werkschema heb ik momenteel niet zo veel seks. Ik overweeg om PrEP onderbroken te nemen. Bij mijn volgende medische controle ga ik dat met m’n arts bespreken.

Nadien heb ik er nooit meer iets van gevoeld

M’n arts had gezegd om de eerste keer PrEP te nemen met een gevulde maag. Door omstandigheden had ik niet voldoende gegeten. Ik had bovendien nog een kater van de dag voordien. Dus de eerste keer was ik wat draaierig en misselijk. Dat was alles. Nadien heb ik er nooit meer iets van gevoeld

Nu is het routine

PrEP vraagt een goede medische begeleiding. Om de 3 maanden zie ik mijn arts. Bij het starten waren er enkele langere consultaties, omdat toen alles nog nieuw was en ik een aantal vragen had. Nu is het routine. Ik lever een week voor het consult een bloed- en urinestaal in zodat de resultaten tijdens het consult besproken worden.

Ontdek andere getuigenissen

Op een kunstzinnige manier open zijn over mijn hiv-status, geeft me kracht.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Jurgen Mister Bear 2020
Ik werk als politie-inspecteur en ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Portretfoto Denny
Ik date graag en ga regelmatig naar een seksclub. Ik heb altijd condooms bij en praat met mijn seksvriendjes over hoe we het gaan doen. Het voelt als een opluchting als je erover praat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Filip-portret
In het begin was ik tegen PrEP. Ik moet er eens werk van maken om een gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of PrEP iets voor mij is
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Julien vertelt over PrEP
PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart_PrEP_Extra_Veiligheid
Ik zie PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Anton_vertelt_over_testen
Ik vind regelmatig testen belangrijk. Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mezelf voor mijn eigen gezondheid. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Sven vertelt over sekscontacten
Ik ben momenteel terug single. Na een aantal relaties in het verleden ben ik klaar voor een (open) relatie. Ik ben niet vies van seks, ik neem wel eens deel aan een seksparty, gebruik wel eens verantwoord chems en ik heb 5 seksbuddy's.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Geert over zijn seksvriendjes
Ik heb momenteel 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Met m'n seksvriendjes neuk ik met condoom.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Georges Peeters is Mister Leather
Ik hou van het dragen van leer en rubber. Als ik leer draag voel ik mezelf sterker en zelfzekerder.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Enrico en Marc over hun gesloten relatie
We kiezen samen voor een gesloten relatie. We kunnen over alles praten. We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dilenko en Bert over hun open relatie
Wij hebben nu 7 jaar een open relatie met duidelijke afspraken. We kennen elkaar door en door. En weten precies hoe en wat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Matthias laat zich om het half jaar testen
Ik ben 3 jaar samen met Arno. De eerste maanden vrijden we met condoom. We hebben ons toen alle 2 laten testen. Van toen af zijn we gestopt met condooms
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dries_kiest_bewust_voor_een_relatie
In een relatie maak je keuzes. Ga na bij jezelf wat je graag wil. Wat wil ik? Wil ik verder met hem? Wil ik met hem samenwonen?
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart praat over seks in zijn relatie
Ik vind het nu gemakkelijk om te praten over seks. Zeggen wat ik leuk vind, wat niet. Of om iets nieuws te proberen
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Davide_vertrouwen_is_belangrijk_in_een_relatie
In een relatie zou ik ons eerst laten testen om te checken of we geen soa’s of hiv hebben. Als je elkaar vertrouwt, kan je het condoom perfect achterwege laten
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Ik ben nu 2 jaar samen met mijn lief. We vrijen nog altijd met condoom en glijmiddel. Het is zo natuurlijk voor ons, dat als we seks willen we condoom en glijmiddel pakken
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag: