Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Monogame Relatie

Enrico en Marc
We kiezen samen voor een gesloten relatie. We kunnen over alles praten. We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks.

We zijn in bed gekropen, met het onderbroekje aan

Enrico: Ik heb Marc leren kennen in Red & Blue. Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht, maar van in het begin af bracht hij me aan het lachen. Dat was al een tijdje geleden, na het einde van mijn vorige relatie heb ik een moeilijke tijd doorgemaakt. Die avond heb ik Marc uitgenodigd bij mij thuis. We zijn in bed gekropen, met het onderbroekje aan. We hebben toen geen seks gehad maar wel een heel goede babbel. Marc vertelde me meteen dat hij hiv heeft. Ik vond dit direct een vertrouwen scheppen. Ik heb Marc gerustgesteld door te zeggen dat ik blij was dat hij er eerlijk over was. 

Marc: Sinds die nacht slapen we elke avond bij elkaar.

Enrico: Van in het begin kwamen we goed overeen en waren we graag in elkaars gezelschap. Toch was het niet van in het begin een relatie. Ik kwam uit een lange relatie en had het gevoel dat ik veel gemist had. Ook Marc was afwachtend. Hij heeft de Duitse nationaliteit en was nog maar net in Antwerpen komen wonen. Zou hij hier zijn draai wel vinden?

Enrico en Marc over hun ontmoeting

We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks

Marc: Voor ik Enrico leerde kennen, had ik al enkele langere relaties gehad. Ik wou Enrico eerst leren kennen. Ik vond het heel bijzonder dat hij zo open was. In mijn vorige relaties miste ik dat, open praten. Hij is echt de eerste persoon waarmee ik over alles kan praten. Ook over seks. We zijn duidelijk in wat we van elkaar verlangen. We gaan nooit slapen alvorens onze meningsverschillen te hebben uitgeklaard.

Enrico: Met Marc kan ik over alles praten. We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks. Dat kan niet iedereen. Veel mensen voelen daar nog schaamte bij. Ik snap niet goed waarom. Ik denk dat je als koppel beter functioneert als je hierover wel kunt praten. Het is niet omdat je erover praat, dat je het meteen ook gaat doen. Als Marc wensen heeft waar ik niet mee akkoord ga, dan gebeurt het ook niet. We doen enkel zaken die we samen leuk vinden. We experimenteren ook. Als één van ons beiden zich er niet goed bij voelt, dan stoppen we er onmiddellijk mee.

We exploreerden samen wat er mogelijk was

Enrico: In het begin waren we nog een beetje op zoek. Ik had een lange relatie achter de rug, van 25 jaar. Al die tijd was ik monogaam. Na de scheiding wilde ik wel eens zien wat er op de markt was. Ik wou iets met Marc opbouwen, maar nog niet meteen iets heel serieus. We exploreerden samen wat er mogelijk was. 

Marc: We hadden aanvankelijk de afspraak dat zoenen met eender wie mocht, maar dat er op seksueel gebied niets zou gebeuren zonder elkaars toestemming.

Enrico: Zo hebben we eens afgesproken met een ander koppel. Heel sympathieke mannen. Eerst dronken we wat en dan begonnen we met z'n vieren wat te spelen. Het was duidelijk dat Marc het na een tijd moeilijk kreeg. Hij kon het niet goed aanzien dat ik met andere mannen bezig was, hoewel zij hem ook genoeg aandacht gaven. Die avond is tegengevallen. Nadien probeerden we nog wat dingen uit met andere mannen, maar Marc gaf al snel aan dat hij een open relatie niet leuk vond. Hij werd er jaloers en onzeker van. Soms vroeg hij zich af of hij wel goed genoeg was voor mij. Ik had ook twijfels. Ik vroeg me af waar we stonden als koppel. 

We hebben toen samen gekozen voor een gesloten relatie. Wanneer we samen uitgaan is dat in de eerste plaats om samen te zijn en ons te amuseren. Als er dan iemand is waar we beide interesse in hebben, kunnen we wel wat flirten en knuffelen met hem. Soms wordt er gekust. Maar daar blijft het bij. We voelen ons daar beter bij. Dat wil niet zeggen dat die afspraak gebeiteld staat. Als we tijdens het uitgaan een kerel zouden tegenkomen waarmee het bij allebei klikt, dan is een trio zeker niet uitgesloten. Tot nu toe hebben we hier nog geen zin in gehad. We zijn nu echt wel een monogaam koppel, dat af en toe wat flirt met anderen.

Marc: Ik voel me heel goed. Ik heb nog nooit zulke intense en goede seks gehad als met Enrico. Ik mis niets. Ik heb niet de behoefte om uit te gaan en om met iemand anders te zoenen en te seksen.

Enrico en Marc praten over seks

Ik heb geleerd dat seks niet altijd thuis in bed of op de zetel moet zijn

Enrico: In de periode dat we experimenteerden heeft Marc me eens in een darkroom geduwd. Daar was ik nog nooit geweest. Ik ging er met knikkende knieën binnen. Ik heb toen geleerd dat seks niet altijd in het bed of op de zetel thuis hoeft te zijn. Vroeger was ik meer bottom. Mijn ex wilde enkel top zijn met mij. Ik wist ik niet dat er een top in mij zat. Ik kende die rol helemaal niet. Toen Marc me vroeg om hem te neuken, ging dat aanvankelijk helemaal niet vlot. Ik kon geen erectie houden, ik wist me geen houding aan te meten.

Marc: Ik vind dat Enrico hierin gegroeid is. Hij is veel zelfzekerder geworden. Ik denk ook dat hij in zijn vorige relatie op seksueel vlak weinig gevarieerd was. Enrico was een beetje onzeker over seks.

Enrico: Op veel vlakken ben ik nu eigenlijk het tegenovergestelde van in mijn vorige relatie. Qua openheid, qua seksualiteit, qua alles eigenlijk. Ik ben totaal het tegenovergestelde geworden.

Ik ga hem niet controleren, ik vertrouw hem 100%

Enrico: Na de breuk met mijn ex was ik mijn vertrouwen in relaties kwijt. Bij Marc heb ik dat vertrouwen helemaal terug. Ik ken veel koppels waarvan ik weet dat de partners niet trouw zijn. Ik dacht toen dat dit geldt voor alle koppels. We zijn allemaal homo's, we zijn allemaal mannen en jagers. Ik ging ervan uit dat ik niet meer moest verlangen naar een trouwe relatie, dat het toch niet bestond. In mijn vorige relatie botste ik voortdurend op de ontrouw van mijn man, ik was altijd achterdochtig. Met Marc heb ik mijn vertrouwen in een relatie teruggevonden. Dat vind ik super. Nu ga ik gerust naar mijn werk en kom gerust 's avonds thuis. Ik ga hem niet controleren, ik vertrouw hem 100%. En ik ben blij dat ik dat heb.

Enrico en Marc vertrouwen elkaar

Ik was in die periode een beetje losgeslagen

Enrico: Aanvankelijk experimenteerden we ook met andere mannen. In de sauna zijn we eens met een koppel in een speelruimte boven geweest. Ik heb toen tegen Marc gezegd dat hij mocht doen wat hij wou doen. Marc heeft toen eerst een jongen geneukt, maar die was echter meer in mij geïnteresseerd. Dat zorgde voor wrevel bij Marc.

Marc: Ik neukte die jongen zonder condoom, maar ik ben ondetecteerbaar. Okee, ik kan een soa oplopen, maar verder is het risico beperkt. Maar die jongen wilde dat Enrico hem bare zou neuken. Dat zag ik echt niet zitten. Enrico is hiv-negatief.  Je weet natuurlijk niet of die man hiv heeft of niet. Ik wilde niet dat Enrico hiv of een soa zou oplopen.

Enrico: We hebben die man dan nog voorgesteld om verder te vrijen met condoom, maar dat wilde hij niet. We hebben dat avontuurtje afgebroken. Ik was in die periode een beetje losgeslagen, moet ik eerlijk toegeven, omdat ik jarenlang een miniem seksleven had gehad. Ik liet mezelf eigenlijk een beetje meesleuren. Ik besefte echter heel goed dat het niet allemaal gezond was en was me ervan bewust dat ik allerlei soa's kon oplopen. Ik ben blij dat Marc toen op de rem heeft gestaan. 

Je moet andere koppels niet kopiëren

Enrico: Ik ken veel koppels. Koppels met een klassieke relatie, koppels in een open relatie. Aanvankelijk stelde ik mezelf de vraag: hoe moet dat nu, zo'n open relatie? Het viel me op dat alle koppels anders zijn. Ik ken bijvoorbeeld een koppel dat regelmatig naar een cruising bar ging, hun trouwring afdeden en zegden tegen mekaar: het is een uur plezier voor jou en een uur plezier voor mij. Elk ging zijn gang en had daar seks met andere mannen. Na een uur deden zij hun trouwring terug aan en gingen ze samen naar huis.  Ik ken ook een koppel dat alles samen doet. Alleen seks hebben met een andere man mag niet. Ik ken ook een koppel waar de partners op verschillende plaatsen uitgaan. Ze weten dat van mekaar, maar ze zien het liever niet als hun man seks heeft met een ander. 

Ik heb daar uit geleerd dat je het zelf moet uitzoeken.  Je moet andere koppels niet kopiëren. Iedereen heeft een andere relatie. We moeten zelf zien wat we willen en wat niet en wat de afspraken zouden kunnen zijn. Na een tijdje was het voor ons duidelijk dat we dat niet nodig hadden, een open relatie. Het was geen meerwaarde voor ons. De spanning die we zochten vonden we daar niet in. We kozen ervoor om monogaam zijn. Maar af en toe wat flirt met anderen kan wel.

Deze getuigenis gerelateerd binnen de tag: 

Ontdek andere getuigenissen

Op een kunstzinnige manier open zijn over mijn hiv-status, geeft me kracht.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Jurgen Mister Bear 2020
Ik werk als politie-inspecteur en ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Portretfoto Denny
Ik date graag en ga regelmatig naar een seksclub. Ik heb altijd condooms bij en praat met mijn seksvriendjes over hoe we het gaan doen. Het voelt als een opluchting als je erover praat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Filip-portret
In het begin was ik tegen PrEP. Ik moet er eens werk van maken om een gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of PrEP iets voor mij is
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Julien vertelt over PrEP
PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Tim_vertelt_over_PrEP
Mijn seksueel gedrag is niet spectaculair veranderd sinds ik PrEP neem, maar de seks is nu veel beter. Ik maak me minder zorgen en praat gemakkelijker over seks
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart_PrEP_Extra_Veiligheid
Ik zie PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Anton_vertelt_over_testen
Ik vind regelmatig testen belangrijk. Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mezelf voor mijn eigen gezondheid. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Sven vertelt over sekscontacten
Ik ben momenteel terug single. Na een aantal relaties in het verleden ben ik klaar voor een (open) relatie. Ik ben niet vies van seks, ik neem wel eens deel aan een seksparty, gebruik wel eens verantwoord chems en ik heb 5 seksbuddy's.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Geert over zijn seksvriendjes
Ik heb momenteel 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Met m'n seksvriendjes neuk ik met condoom.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Georges Peeters is Mister Leather
Ik hou van het dragen van leer en rubber. Als ik leer draag voel ik mezelf sterker en zelfzekerder.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dilenko en Bert over hun open relatie
Wij hebben nu 7 jaar een open relatie met duidelijke afspraken. We kennen elkaar door en door. En weten precies hoe en wat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Matthias laat zich om het half jaar testen
Ik ben 3 jaar samen met Arno. De eerste maanden vrijden we met condoom. We hebben ons toen alle 2 laten testen. Van toen af zijn we gestopt met condooms
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dries_kiest_bewust_voor_een_relatie
In een relatie maak je keuzes. Ga na bij jezelf wat je graag wil. Wat wil ik? Wil ik verder met hem? Wil ik met hem samenwonen?
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart praat over seks in zijn relatie
Ik vind het nu gemakkelijk om te praten over seks. Zeggen wat ik leuk vind, wat niet. Of om iets nieuws te proberen
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Davide_vertrouwen_is_belangrijk_in_een_relatie
In een relatie zou ik ons eerst laten testen om te checken of we geen soa’s of hiv hebben. Als je elkaar vertrouwt, kan je het condoom perfect achterwege laten
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Ik ben nu 2 jaar samen met mijn lief. We vrijen nog altijd met condoom en glijmiddel. Het is zo natuurlijk voor ons, dat als we seks willen we condoom en glijmiddel pakken
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag: