Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Jurgen homoseksualiteit bij de politie

Jurgen
46
Ik werk als politie-inspecteur en ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.

Bij de politie kan ik mezelf zijn

Ik ben Jurgen, ben 46 jaar en woon in Deinze. Ik werk als politie-inspecteur op de verkeersdienst en daarnaast geef ik verkeersles aan jongeren en lessen diversiteit aan volwassenen. Homoseksualiteit bij de politie bespreekbaar maken is belangrijk.

Ik herinner me nog de tijd dat er in de homobeweging gezegd werd dat flikken homohaters zijn. En omgekeerd: voordien werkte ik bij de rijkswacht en daar ben ik nooit uit de kast durven komen. Er heerste een militaristische machosfeer. Er hing zelfs een foto van een blote vrouw in mijn kleedkastje!

Ondertussen is er veel veranderd, gelukkig maar. Op mijn 38ste begon ik bij de politie in Gent. Tijdens de opleiding zat ik met collega’s op café. Eentje vertelde dat een vrouwelijke collega lesbisch was. Ik dacht toen van: ‘oh nee, here we go again’. Ik heb toen gewoon gezegd dat ik homo ben. De algemene reactie hierop was dat dit geen probleem was. Natuurlijk ging het nieuwtje rond.

Humor doet veel. Door zelf grapjes te vertellen omtrent homoseksualiteit breek je het ijs. Met heel wat collega’s ben ik goed bevriend. Ik ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.

Ik voel me goed op mijn werk en kan opmerkingen geven wanneer ik een bepaalde man knap vind. Het is heel leuk dat ik mezelf kan zijn.

Coming-out

Noch mijn zus, noch mijn ouders hebben problemen met mijn homo-zijn. Ze zaten er wel mee in dat ik zelf moeite had om mijn homoseksualiteit te accepteren. Rond mijn 20ste huilde ik veel. Mijn ouders wilden niet dat ik ongelukkig was. Het maakte hen niet uit wat mijn geaardheid was, zolang ik maar gelukkig was. Vroeger lag het allemaal heel gevoelig. Er heerste een andere sfeer. Ik had geen rolmoddelen. Er was geen politieman, voetballer of een ander voorbeeldman die ervoor uitkwam dat hij homo was. Dat heb ik toen wel gemist, zo’n rolmodel.

Mr. Bear 2020

Mijn korpschef is heel enthousiast dat ik meedeed aan de Mr. Bear verkiezingen. Hij steunt mij. Ik wil niet enkel deelnemen aan een verkiezing om show te verkopen. Ik wil iets terugdoen voor de homogemeenschap. Mannen moeten ongestoord hand in hand kunnen lopen, net zoals meisjes korte rokjes moeten kunnen dragen.

Een goed doel spreekt mij aan en daar zet ik me voor in. Een collega van mij geeft zelfverdediging voor vrouwen. Ik wil dit specifiek met holebi’s doen en wil cursussen over gans België organiseren. Het zal gaan over hoe je je zowel fysiek als verbaal kan verdedigen tegen homofobie.

Jurgen tijdens Mister Bear 2020

Ik ben zoals een zonnepaneel: hoe meer licht ik krijg, hoe meer ik geef

Mijn tip voor wanneer je je niet zo goed in je vel voelt: ga sporten en praat met een goede vriend of vriendin. Iedereen heeft mindere momenten. Ik krijg momenteel veel energie van mensen die ik leer kennen en door te luisteren naar hun verhalen.

Sinds ik Mr. Bear ben, sturen mensen die ik eigenlijk niet ken me berichten waarin ze heel open zijn over issues waar ze mee zitten. Ik stuur hun dan positieve vibes toe. Kleine woorden veranderen vaak veel bij mensen.

Van je ex kan je veel leren

Ik heb een zestal relaties gehad, eerder langere dan kortere. Mijn langste relatie was 14 jaar. We zijn uit elkaar gegroeid, maar nu is hij mijn beste maat. We gaan op café, we reizen samen en hebben nooit ruzie. Veel van mijn heterovrienden schrikken ervan dat ik zo’n goede band heb met mijn ex. In het leven kan je beter de goede dingen zien van elkaar, anders kom je terecht in een negatieve spiraal.

Vertrouwen en eerlijke communicatie is belangrijk

Eén van mijn vorige vriendjes wou graag seksueel experimenteren. Hij heeft het er tijdens onze relatie nooit over gehad. Hij zei me dat ik hier toch nooit voor te vinden zou geweest zijn. Ik heb hem toen gevraagd waarom hij daar vanuit was gegaan. Voor de liefde doe je veel. Seks is één ding, maar samen leven is veel belangrijker.

Jurgen tijdens Mister Bear 2020

Open of gesloten relatie?

Ik heb nooit een open relatie gehad. Ik ben nogal een jaloers type. Als ik iemand graag zie, wil ik de intimiteit met hem niet delen. Uiteraard zeg je beter nooit nooit. Bijvoorbeeld wanneer je intimiteitsbelevenis door ziekte niet meer kan plaatsvinden. Er is geen vanzelfsprekend antwoord van ja of nee. Ik vind het een moeilijke vraag. In principe ga ik voor monogamie.

Ik ben goed geïnformeerd

Seks hebben met een kerel die hiv-positief is, vormt geen probleem voor mij. Ik heb al een relatie gehad met iemand met hiv. Bij mij draait het niet om hiv-status, wel om de persoon. Het is zo jammer dat er nog steeds een taboe heerst. Hoe meer je weet over hiv, hoe beter je het kan plaatsen, hoe minder stigma. Dat is net hetzelfde met homoseksualiteit. Hoe meer homo’s je kent, hoe gemakkelijker je dit kan aanvaarden.

 

Ontdek andere getuigenissen

Op een kunstzinnige manier open zijn over mijn hiv-status, geeft me kracht.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Portretfoto Denny
Ik date graag en ga regelmatig naar een seksclub. Ik heb altijd condooms bij en praat met mijn seksvriendjes over hoe we het gaan doen. Het voelt als een opluchting als je erover praat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Filip-portret
In het begin was ik tegen PrEP. Ik moet er eens werk van maken om een gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of PrEP iets voor mij is
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Julien vertelt over PrEP
PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Tim_vertelt_over_PrEP
Mijn seksueel gedrag is niet spectaculair veranderd sinds ik PrEP neem, maar de seks is nu veel beter. Ik maak me minder zorgen en praat gemakkelijker over seks
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart_PrEP_Extra_Veiligheid
Ik zie PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Anton_vertelt_over_testen
Ik vind regelmatig testen belangrijk. Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mezelf voor mijn eigen gezondheid. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Sven vertelt over sekscontacten
Ik ben momenteel terug single. Na een aantal relaties in het verleden ben ik klaar voor een (open) relatie. Ik ben niet vies van seks, ik neem wel eens deel aan een seksparty, gebruik wel eens verantwoord chems en ik heb 5 seksbuddy's.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Geert over zijn seksvriendjes
Ik heb momenteel 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Met m'n seksvriendjes neuk ik met condoom.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Georges Peeters is Mister Leather
Ik hou van het dragen van leer en rubber. Als ik leer draag voel ik mezelf sterker en zelfzekerder.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Enrico en Marc over hun gesloten relatie
We kiezen samen voor een gesloten relatie. We kunnen over alles praten. We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dilenko en Bert over hun open relatie
Wij hebben nu 7 jaar een open relatie met duidelijke afspraken. We kennen elkaar door en door. En weten precies hoe en wat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Matthias laat zich om het half jaar testen
Ik ben 3 jaar samen met Arno. De eerste maanden vrijden we met condoom. We hebben ons toen alle 2 laten testen. Van toen af zijn we gestopt met condooms
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dries_kiest_bewust_voor_een_relatie
In een relatie maak je keuzes. Ga na bij jezelf wat je graag wil. Wat wil ik? Wil ik verder met hem? Wil ik met hem samenwonen?
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart praat over seks in zijn relatie
Ik vind het nu gemakkelijk om te praten over seks. Zeggen wat ik leuk vind, wat niet. Of om iets nieuws te proberen
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Davide_vertrouwen_is_belangrijk_in_een_relatie
In een relatie zou ik ons eerst laten testen om te checken of we geen soa’s of hiv hebben. Als je elkaar vertrouwt, kan je het condoom perfect achterwege laten
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Ik ben nu 2 jaar samen met mijn lief. We vrijen nog altijd met condoom en glijmiddel. Het is zo natuurlijk voor ons, dat als we seks willen we condoom en glijmiddel pakken
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag: