Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Filip PrEP gebruiken

Filip
52
In het begin was ik tegen PrEP. Ik moet er eens werk van maken om een gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of PrEP iets voor mij is

 Uit de kast komen was niet makkelijk 

Eigenlijk heb ik altijd geweten dat ik me seksueel aangetrokken voelde tot mannen. Van jongsaf aan al. Op mijn 14de heb ik wel een vriendinnetje gehad. En in het seksueel experimenteren zijn we best ver gegaan. Maar toen het uit was met haar, dacht ik terug aan mannen tijdens het masturberen. En dat gaf me een gevoel van schaamte. 

Ik bleef tot mijn 21ste in de kast. Niemand mocht weten dat ik homo was. Mijn eerste coming-out stapjes zette ik op de universiteit. De eerste vriendin waar ik het tegen vertelde reageerde heerlijk: ‘eindelijk zeg je het.’ Het voelde als een gewicht dat van m’n schouders viel. Van toen af ging het makkelijker om erover te praten. Ook thuis. Mijn moeder knuffelde me en zei dat ze me graag ziet. 

 Ik kwam terecht in een wereldje dat ik niet kende 

Mijn eerste vriendje leerde ik kennen op mijn 27ste. Vrij laat dus. Het was meteen koekenbak. We waren dolverliefd op elkaar. Hij werkte in de homohoreca en zo kwam ik terecht in een wereldje dat ik niet echt kende. Eentje dat ik altijd wat had vermeden. Maar nu smeet ik me er volop in en ik genoot ervan. Een wereld ging voor mij open... en de relatie heeft niet lang geduurd. Ik sloeg aan het experimenteren en vlinderde heel wat rond. 

Filip-in-de-zetel

Aids: de schrik zat er goed in

Toen ik opgroeide was de aids-epidemie volop uitgebarsten. Ik zie de angstwekkende boodschappen op televisie nog voor mijn ogen. De schrik zat er goed in. De situatie was helemaal anders dan nu. Toen stierf je aan aids. Voor mij was vrijen met een condoom vanzelfsprekend. Vroeger was het toch makkelijker. Als je uitging of eens naar het park ging cruisen, stak je een condoom op zak en je gebruikte dat.  

Op seksueel vlak kozen we voor ons tweetjes 

Op mijn 37ste leerde ik Jef kennen. Hij bracht rust in mijn leven. We hadden veel plezier samen. We lieten de homowereld achter ons en konden onze passie samen delen, namelijk de wereld rondreizen. Op seksueel vlak kozen we voor ons tweetjes. We waren samen naar mijn huisarts gegaan en lieten ons testen alvorens het zonder condoom te doen. Dat is jaren goed gegaan. Want op 12 jaar relatie heb ik, op een enkele keer na, enkel seks met hem gehad. En dat was goeie seks. We konden openlijk praten over wat we lekker vonden en wat we wilden doen. Naar het einde toe van onze relatie kregen we alsmaar meer ruzie. En na veel vijfen en zessen hebben we dan besloten er een punt achter te zetten. We zijn ieder onze weg gegaan. 

Filip-in-de-tuin

Wel of geen condoom? 

Nu ben ik terug aan het daten en ik blijf het raar vinden om alleen op stap te gaan. Online krijg je meer en meer te maken met profielen waar wordt aangegeven dat ze geen condoom willen gebruiken. En ook in sauna’s lopen de kerels je soms gewoon voorbij als je erop aandringt om een condoom te gebruiken. De ene zegt dat hij PrEP gebruikt, de anders zegt dat hij hiv-medicatie neemt en niet besmettelijk is. Ik blijf het er moeilijk mee hebben. 

PrEP, iets voor mij? 

Ik heb een aantal vrienden die PrEP gebruiken en me erover vertellen. In het begin was ik er tegen, maar gaandeweg besef ik dat er veel voordelen aan PrEP-gebruik zijn. Een condoom kan scheuren, in the heat of the moment gebruik ik hem niet... Met PrEP beslis je het op voorhand hé. Ik moet er eindelijk eens werk van maken om een goed gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of het ook voor mij is aangewezen. Ik denk wel dat ik die extra bescherming zou kunnen gebruiken. En leer ik terug iemand kennen, dan moeten we op dat moment zien wat het beste is voor ons. 

Filip-lacht

Ontdek andere getuigenissen

Op een kunstzinnige manier open zijn over mijn hiv-status, geeft me kracht.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Jurgen Mister Bear 2020
Ik werk als politie-inspecteur en ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Portretfoto Denny
Ik date graag en ga regelmatig naar een seksclub. Ik heb altijd condooms bij en praat met mijn seksvriendjes over hoe we het gaan doen. Het voelt als een opluchting als je erover praat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Julien vertelt over PrEP
PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Tim_vertelt_over_PrEP
Mijn seksueel gedrag is niet spectaculair veranderd sinds ik PrEP neem, maar de seks is nu veel beter. Ik maak me minder zorgen en praat gemakkelijker over seks
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart_PrEP_Extra_Veiligheid
Ik zie PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Anton_vertelt_over_testen
Ik vind regelmatig testen belangrijk. Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mezelf voor mijn eigen gezondheid. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Sven vertelt over sekscontacten
Ik ben momenteel terug single. Na een aantal relaties in het verleden ben ik klaar voor een (open) relatie. Ik ben niet vies van seks, ik neem wel eens deel aan een seksparty, gebruik wel eens verantwoord chems en ik heb 5 seksbuddy's.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Geert over zijn seksvriendjes
Ik heb momenteel 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Met m'n seksvriendjes neuk ik met condoom.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Georges Peeters is Mister Leather
Ik hou van het dragen van leer en rubber. Als ik leer draag voel ik mezelf sterker en zelfzekerder.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Enrico en Marc over hun gesloten relatie
We kiezen samen voor een gesloten relatie. We kunnen over alles praten. We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dilenko en Bert over hun open relatie
Wij hebben nu 7 jaar een open relatie met duidelijke afspraken. We kennen elkaar door en door. En weten precies hoe en wat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Matthias laat zich om het half jaar testen
Ik ben 3 jaar samen met Arno. De eerste maanden vrijden we met condoom. We hebben ons toen alle 2 laten testen. Van toen af zijn we gestopt met condooms
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dries_kiest_bewust_voor_een_relatie
In een relatie maak je keuzes. Ga na bij jezelf wat je graag wil. Wat wil ik? Wil ik verder met hem? Wil ik met hem samenwonen?
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart praat over seks in zijn relatie
Ik vind het nu gemakkelijk om te praten over seks. Zeggen wat ik leuk vind, wat niet. Of om iets nieuws te proberen
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Davide_vertrouwen_is_belangrijk_in_een_relatie
In een relatie zou ik ons eerst laten testen om te checken of we geen soa’s of hiv hebben. Als je elkaar vertrouwt, kan je het condoom perfect achterwege laten
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Ik ben nu 2 jaar samen met mijn lief. We vrijen nog altijd met condoom en glijmiddel. Het is zo natuurlijk voor ons, dat als we seks willen we condoom en glijmiddel pakken
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag: