Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Extra veiligheid

Bart - Mr. Leather 2018
35
Ik zie PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom

Ik voel me goed in mijn vel en heb een grote affiniteit met de fetishscene

Leer trekt mij al heel lang aan. Het is al geruime tijd in mijn leven. Maar naar de Leatherpride gaan was een enorme drempel… ik durfde niet. Toch heb ik de stap gezet. Drie jaar geleden ging ik voor het eerst. Als je mij toen gezegd had dat ik ooit Mr. Leather zou zijn, had ik je vol ongeloof aangestaard. Ik ben daar hard in geëvolueerd. Mijn ex-vriend vond het niet nodig dat ik praatte over mijn fetish. Mijn huidige partner Sven wel. Hij steunt me hier in. Toen ik vroeger in een leren broek over straat liep, stapte ik sneller dan normaal. Nu doe ik dat echt niet meer. Ik voel me goed in mijn vel en heb een grote affiniteit met de fetishscene.

Bart_Mister_Leather_2018

Mijn outing was een opluchting

Ik ben op mijn 19de als homo uit de kast gekomen. Eigenlijk wist ik op mijn 14 jaar al dat ik homo was. Het was heel zichtbaar voor veel mensen. Zoals op school en zo. Ik heb het niet altijd gemakkelijk gehad tijdens mijn tienerjaren. Mijn outing was in dat opzicht een opluchting. 

Al heel vroeg voelde ik me goed en sexy in leer. Het is een belangrijk deel in mijn leven. Je leeft maar 1 keer. Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn. Ik wil niet oud worden met het gevoel dat ik een aantal zaken gemist heb. Naar buiten durven komen met leer maakte mijn coming-out als homo én als leerman compleet.

PrEP betekent voor mij extra veiligheid, het stelt me gerust

Een half jaar geleden begon ik me af te vragen of PrEP iets voor mij zou zijn. Aanvankelijk was ik wel heel kritisch en stond ik achter clichés zoals: PrEP is duur, waarom moet de maatschappij daarvoor opdraaien? Een condoom beschermt toch evengoed? Gaandeweg veranderde mijn standpunt. 

Ondertussen zie ik PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom. Ik kom effectief mensen tegen die néé zeggen als je voorstelt om een condoom te gebruiken.

Bart_Mister_Leather_2018

Ik ben naar de huisarts gestapt om te praten over PrEP

We zijn aanvankelijk naar de huisarts gestapt om te praten over PrEP. Ik kon zijn reactie niet geloven… Hij vroeg me wat PrEP was. 

Een vriend van me is huisarts en ook actief binnen het fetishmilieu. Hij was niet verbaasd. Huisartsen zijn niet altijd goed geïnformeerd over PrEP. Bijscholing gebeurt vaak op eigen initiatief. Dat vonden we wel ontnuchterend. Wat je begeeft jezelf toch wel wat buiten je comfortzone als zoiets vraagt aan je huisarts.

Ik kan mijn PrEP-gebruik plannen

Ik ben er nog niet uit of ik PrEP non-stop of onderbroken wil nemen. In mijn geval is het vaak gepland wanneer ik seks ga hebben met anderen. Dat gebeurt meestal tijdens bepaalde weekends. Dus kan ik mijn PrEP-gebruik plannen. Ik hoef dan niet elke dag medicatie in te nemen.

Tot nu toe stond ik bij het uitgaan altijd op condoomgebruik. Wanneer ik PrEP gebruik, zullen er misschien vaker situaties zijn waarin het er niet van komt. Maar dan blijf ik beschermd met PrEP. Ik ben er zeker van dat de condooms nog dikwijls boven zullen komen. Ik heb nog nooit een soa gehad, maar vrienden van mij wel.

Praten en je informeren helpt echt

Praten is belangrijk. Ik praat over seks met m’n partner. Vroeger was de boodschap heel simpel: gebruik een condoom. Nu is het complexer. Veilig vrijen is zoveel meer. Er is nu PrEP. Mensen met hiv met een ondetecteerbare virale lading zijn niet besmettelijk. 

Jammer genoeg bestaat hier nog onwetendheid rond. Ik heb mensen geweten die helemaal in paniek raakten omdat ze gekust hadden met iemand die positief was. Praten en je informeren helpt echt. Je kan je vooroordelen laten varen en je bent beter geïnformeerd om zelf keuzes te maken.

PrEP is een garantie om gezond te blijven

Eén van de meningen die je vaak hoort over PrEP is dat het duur is. Nu, er zijn zoveel dingen die veel kosten aan de sociale zekerheid. PrEP is een garantie om gezond te blijven. Als ik hiv krijg, dan hangt er een veel groter kostenplaatje aan vast. En sowieso zullen binnenkort generische middelen op de markt verschijnen, waardoor de prijs zal dalen.

Bart_Mister_Leather_2018

Vroeger keek ik neer op mensen met een wild seksleven

In het fetish-milieu hoor ik geen kritiek op mensen die PrEP gebruiken. In die scène zijn veel mensen open-minded. Velen vinden het belangrijk om zichzelf te kunnen zijn en zijn daardoor minder geneigd om anderen te bekritiseren. Ik behoed mijzelf om anderen meteen te beoordelen. Vroeger was dat anders. Vroeger keek ik neer op mensen met een wild seksleven. Wellicht zou mijn vroegere ik ook neergekeken hebben op de man die ik nu ben.

Iets wordt raar omdat wij dat raar maken

Alles is bespreekbaar in het leven, zolang je maar bewuste keuzes maakt. Dan is niets raar. Iets wordt raar omdat wij dat raar maken. Velen vinden transgenders raar omdat ze buiten het gewone valt. Waarom dit bekritiseren? Ik begrijp ook niet waarom een transgender zichzelf in het foute lichaam voelt. Maar iedereen maakt keuzes die hij hopelijk doordacht heeft genomen. Dan moet je daar respect voor hebben. Dat is de boodschap die ik wil uitdragen.

Ontdek andere getuigenissen

Op een kunstzinnige manier open zijn over mijn hiv-status, geeft me kracht.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Jurgen Mister Bear 2020
Ik werk als politie-inspecteur en ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Portretfoto Denny
Ik date graag en ga regelmatig naar een seksclub. Ik heb altijd condooms bij en praat met mijn seksvriendjes over hoe we het gaan doen. Het voelt als een opluchting als je erover praat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Filip-portret
In het begin was ik tegen PrEP. Ik moet er eens werk van maken om een gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of PrEP iets voor mij is
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Julien vertelt over PrEP
PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Tim_vertelt_over_PrEP
Mijn seksueel gedrag is niet spectaculair veranderd sinds ik PrEP neem, maar de seks is nu veel beter. Ik maak me minder zorgen en praat gemakkelijker over seks
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Anton_vertelt_over_testen
Ik vind regelmatig testen belangrijk. Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mezelf voor mijn eigen gezondheid. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Sven vertelt over sekscontacten
Ik ben momenteel terug single. Na een aantal relaties in het verleden ben ik klaar voor een (open) relatie. Ik ben niet vies van seks, ik neem wel eens deel aan een seksparty, gebruik wel eens verantwoord chems en ik heb 5 seksbuddy's.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Geert over zijn seksvriendjes
Ik heb momenteel 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Met m'n seksvriendjes neuk ik met condoom.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Georges Peeters is Mister Leather
Ik hou van het dragen van leer en rubber. Als ik leer draag voel ik mezelf sterker en zelfzekerder.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Enrico en Marc over hun gesloten relatie
We kiezen samen voor een gesloten relatie. We kunnen over alles praten. We zijn heel open over onze wensen en verwachtingen naar seks.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dilenko en Bert over hun open relatie
Wij hebben nu 7 jaar een open relatie met duidelijke afspraken. We kennen elkaar door en door. En weten precies hoe en wat.
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Matthias laat zich om het half jaar testen
Ik ben 3 jaar samen met Arno. De eerste maanden vrijden we met condoom. We hebben ons toen alle 2 laten testen. Van toen af zijn we gestopt met condooms
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Dries_kiest_bewust_voor_een_relatie
In een relatie maak je keuzes. Ga na bij jezelf wat je graag wil. Wat wil ik? Wil ik verder met hem? Wil ik met hem samenwonen?
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Bart praat over seks in zijn relatie
Ik vind het nu gemakkelijk om te praten over seks. Zeggen wat ik leuk vind, wat niet. Of om iets nieuws te proberen
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Davide_vertrouwen_is_belangrijk_in_een_relatie
In een relatie zou ik ons eerst laten testen om te checken of we geen soa’s of hiv hebben. Als je elkaar vertrouwt, kan je het condoom perfect achterwege laten
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag:
Ik ben nu 2 jaar samen met mijn lief. We vrijen nog altijd met condoom en glijmiddel. Het is zo natuurlijk voor ons, dat als we seks willen we condoom en glijmiddel pakken
Deze getuigenis is gerelateerd binnen de tag: