Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Syfilis

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die het gevolg is van een besmetting met de bacterie treponema pallidum. Syfilis kan goed behandeld worden.

Klachten

De infectie verloopt in verchillende fasen: 

  • Het eerste symptoom van syfilis is een pijnloze zweer die ontstaat op de plaats waar de besmetting is gebeurd (penis, anus, mond). Ze voelt hard aan. Ze verschijnt 3 weken na de besmetting en blijft 4 weken staan. De zweer verdwijnt vanzelf.
  • 7 tot 10 weken na de besmetting komt de bacterie in de bloedbaan terecht. Kenmerkend voor deze fase is een roze huiduitslag op de romp, voetzolen of handpalmen. Koorts, hoofdpijn, botpijn, ontsteking van de lymfeklieren of haartuival kunnen voorkomen. Ook deze symptomen verdwijnen vanzelf.
  • Pas jaren later komt de derde en laatste fase. Syfilis tast het hart, het ruggenmerg, de botten en de hersenen aan

Overdracht

Syfilis wordt overgedragen door neuken zonder condoom en in veel mindere mate door pijpen. Neuken met condoom beschermt niet volledig. De zweer kan zich bevinden buiten het gebied dat het condoom bedekt.

Test

De test bestaat uit een bloedonderzoek. Syfilis wordt standaard onderzocht bij elke soa-test

Behandeling

De basisbehandeling voor syfilis bestaat uit inspuitingen met penicilline. Er is een alternatieve behandeling voor mensen die allergisch zijn aan penicilline. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker syfilis te behandelen is. Als je syfilis hebt gehad, ben je er niet immuun voor.  

Condoom

Neuken met condoom biedt de beste bescherming tegen syfilis.