Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Soa-test

Wat is de tijd tussen een besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en het moment waarop die opgespoord kan worden door een test? Hoe regelmatig laat je je testen? Waar kan je je laten testen en wat kost het?

Regelmatig testen is een goede gewoonte

  • Na een negatief testresultaat weet je dat je niet besmet bent met een soa en ook niemand anders kan besmetten.
  • Na een positief testresultaat kan je je laten behandelen. Zo geef je een soa niet door. En je vermindert mogelijk risico op hiv. Immers: iemand met een soa loopt makkelijker hiv op.

Vensterperiode

= de tijd tussen een besmetting en het moment waarop de soa opgespoord kan worden door een test. De vensterperiode verschilt van soa tot soa: 

Hoe regelmatig?

  • Als je klachten hebt die op een soa kunnen wijzen.
  • Laat je om de 3 maanden testen bij:
  • Laat je om de 6 maanden testen op soa’s bij seks met minder dan 10 partners per jaar.
  • Laat je jaarlijks testen bij enkel seks met je vaste partner.Laat je testen op hiv en soa’s als je met je vaste partner het condoom wil weglaten. Neuk met condoom tot jullie de uitslag van de hiv- en soa-test gekregen hebben. Maak duidelijke en haalbare afspraken over seks met andere mannen.

Welke soa's?

Laat je testen op syfilis, gonorroe en chlamydia. En op hepatitis B als je niet gevaccineerd bent. Hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen worden ook op hepatitis C getest.

Vaste partner

Laat je testen op hiv en soa’s als je met je vaste partner het condoom wil weglaten. Neuk met condoom tot jullie de uitslag gekregen hebben. Maak duidelijke en haalbare afspraken over seks met anderen.

Waar testen?

Huisarts De arts neemt bloed af en vraagt een urinestaal. Dat gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Na 2 tot 7 dagen krijg je het resultaat. Artsen zijn gebonden aan het beroepsgeheim. De testresultaten zijn vertrouwelijk. Vind je het moeilijk om je te laten testen bij je vaste huisarts? Kies dan een andere huisarts.

Testcentrum In Vlaanderen zijn er 2 testcentra waar je je anoniem of gratis kan laten testen op soa’s: het Elisa-centrum in Brussel en het Helpcenter in Antwerpen.

Violett en Boysproject Als sekswerker kan je terecht bij Violett en Boysproject.

Soa-zelftest Je neemt zelf een staal en voert de test zelf uit. Je kan het testresultaat binnen het half uur aflezen. De kwaliteit van soa-zelftests die op het internet worden verkocht is niet gegarandeerd. Koop geen soa-zelftests online.

Kostprijs

Ga je naar de huisarts voor een soa-test, dan betaal je enkel het remgeld op het doktersconsult. Je krijgt thuis de factuur met een deel van de labokost toegestuurd. De prijs hangt af van het aantal soa’s waarop je bent getest. In het Elisa-centrum in Brussel en het Helpcenter in Antwerpen kan je je gratis laten testen op soa’s.