Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De soa is het gevolg van een besmetting met de bacterie chlamydia trachomatis. Chlamydia kan goed behandeld worden.

Klachten

1 tot 3 weken na besmetting kunnen klachten optreden, maar dat is niet altijd zo. De bacterie geeft een ontsteking van de urinebuis, anus en soms van de keel. Bij een ontsteking van de urinebuis kan een branderig gevoel bij het plassen ontstaan of een ongemakkelijk gevoel tijdens het klaarkomen.

Overdracht

Bij neuken zonder condoom kan de besmetting in beide richtingen gebeuren, dus van anus naar penis en andersom. Bij pijpen is overdracht mogelijk, maar die kans is klein.

Test

De test bestaat uit een onderzoek van de ochtendurine en/of een uitstrijkje uit de urinebuis, anus en/of keel. Chlamydia komt vaak samen met andere soa's voor. Daarom gebeurt er dikwijls een bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling is een antibioticakuur en na 1 week is er geen risico op overdracht meer. Na genezing kun je opnieuw besmet raken.

Complicaties

Chlamydia kan bij niet behandelen leiden tot een ontsteking in de urinebuis of anus. Hierdoor krijg je irritatie of jeuk en pijn bij het stoelgang maken en plassen. Soms ontsteekt de bijbal. Hierbij voel je een hevige pijn in de balzak.

Condoom

Neuken met condoom is de beste bescherming tegen chlamydia.

Gerelateerde pagina's