Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Andere soa's

Er zijn veel seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Sommige soa's worden veroorzaakt door een bacterie, andere door een virus of parasiet. Klachten, opsporing en behandeling verschillen van soa tot soa.

LGV (lymfogranuloma venereum)

LGV wordt veroorzaakt door een variant van de chlamydia-bacterie. De bacterie nestelt zich in de endeldarm. Overdracht is mogelijk bij anale seks zonder condoom. De meeste besmettingen komen voor bij mannen uit de fetishscene.

  • Het 1ste symptoom is een blaasje op de geslachtsdelen of in de aars, keel of mond. Dat kan onopgemerkt voorbijgaan.
  • In een 2de fase ontsteken de lymfenklieren met koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn, braakneigingen, rugpijn of een infectie van de endeldarm tot gevolg. 

De LGV-bacterie wordt opgespoord in een bloedstaal. Vaak neemt de arts een staaltje van de afscheiding uit de aars. Een test op LGV zit niet standaard bij een algemene soa-test. LGV wordt behandeld met antibiotica. De kuur duurt 3 weken en daarna volgen regelmatig controles om te zien of de aandoening effectief genezen is. Bij niet behandelen nemen de klachten toe.

Meer over LGV.

Genitale wratten (HPV)

Genitale wratten zijn het gevolg van een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Bij de meeste mensen verdwijnen de wratten vanzelf. 1% krijgt wratjes die onregelmatig en bloemkoolachtig van vorm zijn. Die kunnen door een crème, bevriezing of lasertherapie behandeld worden. 

Een condoom helpt niet altijd tegen een besmetting met HPV. De wratjes kunnen verspreid voorkomen op de geslachtsdelen. Deze plaatsen worden niet afgedekt door het condoom. Er is een vaccin tegen de vaakst voorkomende types van HPV, dat beschermt bij toediening voor je seksueel actief wordt. In België is dit vaccin beschikbaar voor meisjes, vanaf september 2019 ook voor jongens. 

Meer over genitale wratten.

Herpes

Herpes is een virus dat levenslang in je lichaam aanwezig blijft. Niet iedereen krijgt klachten. Herpes is te herkennen aan kleine, pijnlijke blaasjes op of in de aars, penis of in de bilstreek. Herpes kan ook blaasjes geven in de mond of op de lippen. Na een week tot 10 dagen zijn alle klachten verdwenen. Er zijn medicijnen die de duur en hevigheid van de klachten verminderen. De arts kan gemakkelijk met het blote oog zien of je besmet bent met herpes. Als je geen klachten hebt, heeft het geen zin om te onderzoeken of je besmet bent of niet.

Een condoom helpt niet altijd omdat de letsels overal op de geslachtsdelen kunnen voorkomen. Het enige wat echt helpt is geen seks te hebben wanneer er blaasjes te zien zijn. Want dan is de kans op overdracht het grootst.

Meer over herpes.

Urinebuisontsteking

Een ontsteking van de urinebuis geeft vaak pijn en kan worden veroorzaakt door gonorroe of chlamydia. Als dat niet de oorzaak is, spreekt men van een niet-specifieke urinebuisontsteking. De arts kan dan niet achterhalen welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. 4 dagen tot 3 weken na de besmetting komt er waterige afscheiding uit de penis in de ochtend en is er mogelijk wat pijn bij het plassen. 

Overdracht gebeurt door gepijpt worden of neuken zonder condoom. De urinebuis kan ontsteken omdat het slijmvlies broos is geworden door wilde seks of overmatig en hard masturberen

Een urinebuisontsteking wordt opgespoord met een uitstrijkje uit de urinebuis. Met een antibioticakuur ben je meestal snel van de infectie verlost. Na genezing ben je niet immuun en kan je de bacterie opnieuw oplopen.

Schaamluis

Schaamluizen zijn insectjes die zich in het schaamhaar nestelen. Ze worden overgedragen tijdens intiem seksueel contact. Je kunt ook besmet raken door beddengoed of kledij te delen. 

Na 2 tot 10 dagen krijg je klachten. Het begint met rode stippen op de plaatsen waar de luis heeft gebeten. Het zijn kleine bloedinkjes, soms in het ondergoed. De luizen voeden zich door bloed op te zuigen en dat zorgt voor jeuk, vooral 's nachts. 

Een condoom kan schaamluizen niet voorkomen. Gebruik geen washandjes of badhanddoeken van anderen en slaap niet in bedlinnen dat al door anderen gebruikt is.

Schaamluizen kan je gemakkelijk met het blote oog zien. Behandel schaamluizen door een antiluizenprodukt aan te brengen op de plaats waar de neten zitten. Was de gedragen nachtkledij en beddengoed op 60 graden. 

Meer over schaamluizen.

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door een klein beestje: de schurftmijt. Ze graaft kleine gangetjes onder de huid. Daarin legt ze haar larven, die 2 tot 4 dagen later uitkomen. De uitwerpselen, de gangetjes en de mijt zelf veroorzaken een allergische reactie met jeuk als gevolg, vooral 's avonds en 's nachts. 

De jeuk verspreidt zich over het hele lichaam, vooral op de onderbuik en rond de geslachtsdelen. Lichaamsplooien zijn favoriete plaatsen van de mijt (bijvoorbeeld tussen de vingers) en rond de gewrichten van de polsen en de voeten. Naast jeuk kunnen ook kleine blaasjes voorkomen aan de oksels, de navel, de binnenkant van de dijen, de penis en rond de tepels

Je kunt niet besmet raken met schurft door sociaal contact zoals een hand geven, een knuffel of een kus. De schurftmijt wordt overgedragen door wrijving van huid op huid. 

Je hoeft je niet te laten testen op schurft. De letsels zijn te zien met het blote oog. Schurft geneest door een crème aan te brengen. De crème moet 's nachts op de huid blijven zitten en mag pas de volgende ochtend weggewassen worden. Dit voor minstens 1 week. Er komen geen nieuwe letsels bij, maar de jeuk kan nog 6 weken aanhouden. Was alle kledij en beddengoed die in aanraking is geweest met de schurftmijt op 60 graden. 

Meer over schurft.

Shigellose

Shigellose is een besmettelijke maagdarmziekte. De bacterie verspreidt zich via stoelgang en kan zo via voedsel, omgeving of anaal seksueel contact overgedragen worden. Je kunt besmet worden door vingeren, fisten, rimmen en anale seks.

Mannen die seks hebben met mannen lopen meer risico om de bacterie door te geven. 

Bescherm je:

  • was je handen, penis en billen na seks
  • gebruik van condoom zal je risico doen dalen op besmetting
  • wissel van condoom tussen orale en anale seks
  • gebruik latex handschoenen om te fisten

Symptomen van shigellose zijn frequente hevige diarree (waar bloed en slijm bij kunnen vermengd zijn), koorts en buikkrampen. Shigellose was vroeger vooral een exotische ziekte. Je kunt de infectie ook oplopen zonder op reis te zijn geweest.

Shigellose wordt behandeld met antibiotica. Na genezing ben je niet immuun en kan je de bacterie opnieuw oplopen.

Trichomonas

Trichomonas (of Trichomoniasis) wordt veroorzaakt door een besmetting met een parasiet die voorkomt in een vochtig milieu. De parasiet kan meerdere uren buiten het lichaam in leven blijven in urine of sperma

Vaak zijn er geen klachten. Soms is er sprake van een pijnlijk gevoel tijdens het plassen of afscheiding uit de urinebuis.

Bij seksueel contact is de kans op besmetting het hoogst bij neuken zonder condoom.

Trichomonas wordt opgespoord via een staaltje van de afscheiding uit de penis. De aandoening wordt behandeld met antibiotica. 

Meer over trichomonas.