Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

PEP

PEP is een behandeling waarmee een besmetting met hiv kan worden voorkomen. Een arts schrijft het voor indien je een groot risico liep op hiv.

Wat?

PEP is een medicijnenkuur die kan verhinderen dat hiv zich in het lichaam nestelt nadat je aan het virus bent blootgesteld. PEP dient zo snel mogelijk opgestart, uiterlijk binnen 72 uur na een risico. De kuur duurt 1 maand en wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Voor wie?

PEP is er voor wie een groot risico op hiv liep. Een arts doet een risico-inschatting:

  • Met wie heb je seks gehad?
  • Ken je hem?
  • Weet je of hij hiv heeft en of hij hiv-medicatie neemt?
  • Wat is zijn virale lading?

Op basis van je antwoorden beslist de arts om al dan niet PEP voor te schrijven.

Werking

Wanneer het hiv-virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich in te vermenigvuldigen. PEP voorkomt dat het virus die lichaamscellen kan binnendringen.

Werkt PEP altijd?

Er is geen garantie dat de kuur werkt. Hoe sneller je na een risico met PEP start, hoe kleiner de kans op een hiv-infectie. PEP beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Waar is PEP verkrijgbaar?

PEP kan voorgeschreven worden door een arts verbonden aan een hiv-referentiecentrum of de spoeddienst van een universitair ziekenhuis.

Verschil tussen PEP en PrEP

PEP en PrEP hebben hetzelfde doel: vermijden dat je besmet wordt met hiv. De behandeling verschilt:

  • PEP is een behandeling nadat je mogelijk risico hebt gelopen op hiv. PrEP is een behandeling voordat je risico op hiv loopt.
  • Een PEP-kuur duurt 1 maand. PrEP is een preventief medicijn dat dagelijks ingenomen wordt.