Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Na een risico op hiv

Heb je geneukt zonder condoom? Of is het condoom gescheurd? Je kent de hiv-status van je partner niet? Dan heb je misschien risico op hiv gelopen. Wat kan je doen?

Binnen de 72 uur: PEP?

Post Exposure Profylaxis is een behandeling die een besmetting voorkomt. Hoe sneller je start, hoe meer kans van slagen. Neem contact op met een hiv-referentiecentrum (vroeger was dit een aidsreferentiecentrum) of de spoeddienst van een universitair ziekenhuis. De arts schat het risico in:

  • Met wie heb je seks gehad? Ken je hem?
  • Weet je of hij hiv heeft en of hij hiv-medicatie neemt?
  • Wat is zijn virale lading?

Op basis van je antwoorden beslist de arts om al dan niet PEP voor te schrijven. De kuur duurt 1 maand en wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Heb je klachten?

Raadpleeg een gespecialiseerd hiv-arts indien je griepachtige symptomen hebt: hevige koorts, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn, gezwollen klieren, huiduitslag, diarree, nachteiljk zweten.

Laat je testen:

  • Laat je 4 tot 6 weken na het risico testen bij de huisarts of in een testcentrum. Ga voor een laboratoriumtest op een bloedstaal. Vertel de arts dat je je zorgen maakt en zeg hem dat je een test wil.
  • Neuk ondertussen altijd met condoom. Zo voorkom je dat je je partner(s) besmet.

Wat als je positief test?

Hoe sneller de diagnose, hoe sneller je actie kan ondernemen om gezond te blijven. Een lang en kwaliteitsvol leven is mogelijk. Hulp voor mensen met hiv