Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Jonge mannelijke prostitué kijkt naar de camera met een hand in zijn kruis

Ik verdiende bij als prostitué

Nicolas, 27 jaar

Ik wilde stoppen, maar mijn klanten dachten daar anders over

Via mijn profielpagina kreeg ik van mannen weleens de vraag of ik tegen betaling niets met hen wilde doen. Die berichtjes waren meestal heel rechttoe rechtaan: seks en geld, meer stond er niet in. Ik veronderstelde dat andere jongens dit soort berichten ook kregen. Ik zag dat als spam: iets dat je best negeert.

Van mijn ouders kreeg ik weekgeld, veel extraatjes kon ik me daarmee niet veroorloven. Soms vond ik dat frustrerend. Het leek alsof mijn vrienden elke week nieuwe kleren konden kopen, regelmatig citytrips konden maken en dan nog elke zaterdag prijzige cocktails konden bestellen.

Ik besliste om er wat weekendwerk bij te nemen maar dat betaalde slecht en ik kreeg het steeds lastiger om mijn schoolwerk rond te krijgen. Op een dag dat ik me wat down voelde, dacht ik: en als ik nu eens op één van die berichtjes reageer? Waarom niet? Misschien kan ik dan die studentenjob opzeggen.

Experiment

Ik heb zo’n berichtje van een man beantwoord. Er stond niet veel meer in dan ‘dat zie ik misschien wel zitten’. Ik stond ervan versteld hoe weinig er te regelen viel. Hij stuurde een adres en vroeg hoeveel ik wilde krijgen. Ik had geen flauw benul van wat ik kon vragen. Ik heb hem een lukraak bedrag doorgemaild en de zaak was beklonken.

De afspraak was snel geregeld. Toen ik had aangebeld, stond ik op mijn benen te trillen. Gelukkig bleek het niet zo erg te zijn als ik gevreesd had. Oké, had hij me niet betaald, dan zou ik wellicht nooit seks met die man hebben gehad. Maar verschrikkelijk was het zeker ook niet. Hij deed niets verkeerd, de seks was zelfs niet slecht.

En blijkbaar doet zoiets snel de ronde, want na die eerste keer kreeg ik opvallend meer van dat soort aanbiedingen in mijn mailbox. Die man moet mijn profielpagina naar vrienden van hem hebben doorgestuurd of zo, weet ik veel. Dat had ik in elk geval niet zien aankomen, en ik besloot dat dit experiment niet voor herhaling vatbaar was.

Krap bij kas

Maar geld heb je nooit genoeg, hé. 2 weken later zat ik opnieuw krap bij kas en ben ik op mijn beslissing teruggekomen. Het is tenslotte easy money. Ik moest gewoon wat opletten met die profielpagina. Vanaf dan ging ik regelmatig op een aanbod in. Ik zag mezelf niet als een prostitué, maar als ik daar nu op terugkijk, kwam het daar eigenlijk wel op neer.

Eén keer kwam ik in een vervelende situatie terecht. Op een bepaald moment stond ik met een vriend in de rij bij een bankautomaat. Plots herkende ik de persoon die voor ons stond: hij had mij ooit betaald voor seks. Ik schrok me te pletter, voelde me ineens heel onzeker en wilde er zo snel mogelijk weg. Ik kon alleen maar denken: ik wil niet dat die man omkijkt!

Op dat moment wilde ik stoppen, maar mijn klanten dachten daar duidelijk anders over. Ik had intussen blijkbaar naam gemaakt. Ik kreeg regelmatig aanbiedingen. Ook via sms, want ik was ooit zo onvoorzichtig geweest om met mijn gsm te bellen naar een klant. Die had mijn nummer dan weer aan andere mannen doorgegeven Vreemd hoor, hoe snel dat gaat. En ik betrapte mezelf er regelmatig op dat ik dacht dat ik dit of dat zou kunnen kopen als ik nog eens ja zei.

Shock

Toen ik bij 1 van mijn afspraken aankwam, zei die man: "Ik geef je het dubbele als je het zonder condoom doet". Ik antwoordde dat ik het alleen veilig wilde doen, maar hij was zichtbaar geïrriteerd en begon aan te dringen. Ik zei dat ik er genoeg van had en liep naar buiten. Hij kwam me kwaad achterna en schreeuwde: "Maak dat je wegkomt, schooier!" en meer van dat.

Toen ik thuiskwam, verkeerde ik nog altijd in shock. Wat zou ik gedaan hebben als het effectief fout was afgelopen? Er was niemand bij wie ik terecht kon, want niemand was op de hoogte van mijn bijverdienste. Ik besloot dat het nu echt genoeg was geweest. Op dat moment heb ik dat hoofdstuk in mijn leven definitief afgesloten.

Kwetsbaar

Jongens die het overwegen om zich te prostitueren raad ik aan er toch nog eens over na te denken. Inderdaad, het geld is makkelijk verdiend, maar je krijgt het niet voor niets. De kans is groot dat je op een bepaald moment in een situatie terechtkomt die je niet in de hand hebt.

Ik stond stevig in mijn schoenen, maar besefte niet hoe kwetsbaar ik was. Vooral omdat niemand op de hoogte was van wat ik deed. Ik had in nood niemand kunnen bellen, want wat had ik moeten zeggen...

 

Andere getuigenissen

Relaties

Kaj (hiv-)

Vroeger was mijn ideaal: huisje, tuintje, boompje. Nu denk ik dat iedereen zijn eigen regels maaktNaar de getuigenis

Coming-out als homo

Nordine, Mr. Leather 2014 (hiv-)

Geleidelijk aan realiseerde ik me dat ik gay wasNaar de getuigenis