Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

jonge man met hoed heeft een wit onderhemdje aan en staat buiten

Ik kreeg syfilis

Sam, 25 jaar

Ik vrijde veilig maar liep toch syfilis op

Enkele weken geleden voelde ik onder aan mijn eikel een klein plekje dat jeukte. Toen ik het grondiger bekeek, merkte ik dat er een klein rood blaasje stond. Ik schrok me rot. Ik wist niet wat er precies aan de hand was, maar ik voelde wel dat het niet pluis was.

De maanden daarvoor had ik heel wat wisselende contacten gehad. Toch was ik er zeker van dat ik altijd veilig had gevreeën. Meestal bleef het bij wat flikflooien, masturberen en pijpen. En als er geneukt werd, zorgde ik er altijd voor dat het met condoom gebeurde. Ik dacht dan ook dat ik superbeschermd was, absoluut veilig.

Diagnose

De volgende dag ging ik onmiddellijk naar de dokter. Die bekeek het blaasje en al snel viel het woord ‘syfilis’. Mijn mond viel open van verbazing. Dat was toch een ziekte uit de middeleeuwen? Ik dacht dat het uitgestorven was, zoals de pest. En ik had geen speciaal seksleven.

De dokter zei dat hij de laatste tijd wel meer gevallen van syfilis had gezien. Om zeker te zijn moesten we het resultaat van het bloedonderzoek afwachten. Hij stelde voor om voor de zekerheid ook een hiv-test te doen, syfilis vergroot blijkbaar het risico op hiv. Toen was ik helemaal ongerust.

Kuur 

Toen ik na een week belde voor de uitslag, bevestigde de dokter dat het syfilis was. De hiv-test was gelukkig negatief. Hoewel het volgens hem niet nodig was, wilde ik diezelfde avond nog op consultatie om mijn voorschrift op te halen. De dokter schreef een antibioticakuur voor. 

Ik was opgelucht want nu wist ik wat het was en dat het na 3 weken pillen slikken opgelost zou zijn. Daarna zou de dokter opnieuw een bloedonderzoek doen om te zien of de infectie helemaal uit mijn lichaam verdwenen was. Indien niet, moest ik gewoon een paar dagen langer pillen slikken. 

Toen ik de dokter vroeg hoe besmettelijk het was, zei hij dat er geen gevaar was in sociale contacten maar dat ik nu even niet aan seks moest denken. Dat deed ik ook niet. Ik had voorlopig mijn buik vol van al dat geseks. De weken daarna slikte ik braaf mijn pillen en het wondje genas snel.

Vertellen

Ik schaamde me en heb het uiteindelijk maar aan één iemand verteld: een goede vriend waar ik soms seks mee heb. De anderen waren onenighstands geweest waarvan ik geen contactgegevens had. Die vriend reageerde rustig. Hij liet zich onderzoeken en bij hem was er niets aan de hand. Gelukkig.

Al bij al is het een leerrijke ervaring geweest. Ik weet nu dat je beschermen tegen hiv niet hetzelfde is als je beschermen tegen andere soa’s. Ik zal in de toekomst zeker opnieuw seks hebben, maar ik moet nog eens goed nadenken over de risico’s die ik daarbij wil nemen.

 

Andere getuigenissen

Relaties

Kaj (hiv-)

Vroeger was mijn ideaal: huisje, tuintje, boompje. Nu denk ik dat iedereen zijn eigen regels maaktNaar de getuigenis

Coming-out als homo

Nordine, Mr. Leather 2014 (hiv-)

Geleidelijk aan realiseerde ik me dat ik gay wasNaar de getuigenis