Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Vragen en antwoorden

Wat betekent ondetecteerbaar zijn?

Mensen met hiv die hun medicatie goed nemen, hebben nog zeer weinig virus in hun lichaam. Zo weinig hiv, dat het virus niet meer opgespoord kan worden in het bloed en dus ‘ondetecteerbaar’ is. Het virus is niet meer overdraagbaar. Meer dan 85% van de Belgische hiv-positieve homomannen onder behandeling heeft een ondetecteerbare virale lading.

Waarom is een campagne voor homomannen nodig over lage of ondetecteerbare virale lading?

Homomannen die ondetecteerbaar zijn niet meer besmettelijk. Het is voor hen en hun partners een grote opluchting. Over hiv doen een aantal onjuiste verhalen de ronde. Deze campagne wil homomannen de huidige informatie meegeven om onnodige angst en vooroordelen tegenover mensen met hiv te verminderen.

Is condoomgebruik nu minder belangrijk?

Condooms blijven de beste manier om infecties met hiv en soa’s te voorkomen. Daarom staat de boodschap “Het condoom, de beste bescherming” op de affiches. Preventie is meer dan condooms alleen. Nieuwe hiv-infecties worden voorkomen door de combinatie van:

  • veilig vrijen (condoomgebruik) 
  • testen
  • trouw medicatie nemen zodat iemand met hiv ondetecteerbaar is

Is ondetecteerbare virale lading niet ingewikkeld voor affiches?

Het begrip ondetecteerbare virale lading is inderdaad complex. Op de affiches verwijzen we naar de basisfolder over virale lading. Ook hier op de website vind je informatie over virale lading. Homomannen informeren over veranderingen van preventie staat in actie 1 van het Belgisch HIV-Plan. 

Wat is het verband tussen ondetecteerbare virale lading en discriminatie van mensen met hiv?

Mensen met hiv ervaren ook onder homo’s vaak negatieve reacties. Een juiste inschatting van risico’s en kennis over hoe het is om te leven met hiv verminderen stigma en discriminatie. Stigma en discriminatie zorgen ervoor dat homomannen met hiv hun positieve status voor zich houden. Door juist te informeren over hoe het vandaag is om hiv te hebben, willen we dat stigma en discriminatie van mensen met hiv vermindert.

Als iedereen die hiv-medicatie neemt ondetecteerbaar wordt, moeten dan niet alle mensen met hiv-medicatie krijgen?

Snel starten met medicatie na de hiv-diagnose heeft voordelen. Het afweersysteem verbetert, wat een betere levenskwaliteit geeft. Wie medicatie neemt en ondetecteerbaar is, is niet besmettelijk. In het HIV-Plan staat dat mensen die een positieve hiv-diagnose krijgen de kans zouden moeten krijgen om meteen te starten met medicatie.

Waarom kiezen we voor modellen uit de homogemeenschap voor deze campagne?

Voor deze campagne gingen we op zoek naar homomannen die bereid waren om te vertellen over zichzelf. Door mensen uit de homogemeenschap te kiezen als model kun je je beter in hen herkennen. Dat maakt ook dat deze campagne dichter komt bij de doelgroep.

Wie zijn de modellen in deze campagne?

Tim en Roland hebben hiv en zijn door hun medicatie ondetecteerbaar. Kaj vertelt over zijn hiv-positieve man Luc, die ondetecteerbaar is. Voor Nordine, de Belgische Mr. Leather 2014, maakt het niet uit of een partner hiv heeft. Hij gebruikt altijd condooms.