Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Vragen en antwoorden

Wat willen we doen met deze campagne?

We willen mannen duidelijk maken dat een onbekende partner niet altijd zeker kan zijn over zijn hiv-status. Hij kan ervan overtuigd zijn dat hij negatief is. Terwijl hij misschien hiv-positief is en zeer besmettelijk. Mannen die recent risico liepen zijn mogelijk erg besmettelijk voor hun partner(s). Condooms bieden de beste bescherming.

We willen ook de vooroordelen verminderen voor mensen met hiv. Veel mannen reageren angstig wanneer iemand hen vertelt dat hij hiv heeft. De meeste mannen met hiv zijn helemaal niet besmettelijk doordat ze medicatie nemen. 

Waarom hebben sommige homo’s erg veel hiv in hun bloed en sperma?

Als je een infectie hebt, maakt je lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen bevechten het virus. Zodra er antistoffen zijn, daalt de hoeveelheid virus in je lichaam. 

Bij hiv duurt het enkele weken voor het lichaam antistoffen aanmaakt. Net na de besmetting is er erg veel virus in bloed en sperma. Als iemand veel virus heeft, is hij heel besmettelijk voor anderen. Veel homomannen lopen hiv op door onbeschermde seks met iemand die zelf recent besmet werd.

Iemand die een hoge virale lading heeft, weet dat doorgaans niet van zichzelf. 1 op 7 van de hiv-positieve personen weet zelf niet dat hij hiv heeft. 

Is er hoog risico bij onbeschermde anale seks met iemand die zegt dat hij geen hiv heeft?

Veel homomannen veronderstellen dat je bij een partner die weet dat hij hiv heeft meer kans loopt op hiv, dan bij een partner die denkt dat hij hiv-negatief is. De verleiding kan groot zijn om het condoom weg te laten bij anale seks met een partner die zegt dat hij geen hiv heeft. 

Toch klopt het misschien niet altijd wanneer iemand zegt dat hij negatief is. 

  • Misschien heeft hij zich nog nooit laten testen
  • Misschien gebeurde het testen te lang geleden. Als hij met andere mannen onbeschermde seks heeft gehad, kan het zijn dat hij nu positief is zonder het te weten.
  • Misschien weet hij hiv dat hij hiv heeft, maar durft hij niet te zeggen uit vrees voor discriminatie.

De meeste nieuwe besmettingen met hiv bij homo’s worden veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze hiv hebben. 

Liegen homo's en bi's met hiv dan over hun hiv-status?

Het kan dat iemand weet dat hij hiv heeft maar dat niet durft zeggen uit vrees voor discriminatie. Als iemand zegt dat hij negatief is en toch hiv-positief is, is dat meestal omdat hij nog niet weet dat hij hiv heeft. Hij gaat er dan van uit dat hij negatief is.

Waarom zijn veel mensen met hiv niet besmettelijk?

Mannen die weten dat ze hiv hebben, worden medisch opgevolgd. De meeste homomannen met hiv nemen medicatie. Het virus verdwijnt dan bijna volledig uit hun lichaam. Mannen die hun medicatie goed innemen, hebben een erg lage of ‘ondetecteerbare’ virale lading. Daardoor zijn ze niet besmettelijk.

Waarom maken we een tweede campagne over virale lading? 

Vorig jaar maakten we de campagne over virale lading ‘Veel of weinig virus, een groot verschil’. Op affiches en folder wordt het risico uitgelegd bij neuken zonder condoom. 

  • Er is veel risico met iemand die veel virus heeft in het lichaam. Hij raakte zelf recent besmet met hiv. 
  • Er is erg weinig risico bij iemand die hiv-positief is en dagelijks hiv-medicatie neemt. Hij heeft dan erg weinig virus in het lichaam. 

De virale lading is een maatstaf voor de hoeveelheid hiv in het bloed. Hiv-remmers doen de virale lading dalen, totdat deze ondetecteerbaar (niet meer meetbaar) is. Het is belangrijk dat alle homo's en bi's deze boodschap begrijpen. De 2 vervolgcampagnes gaan hier verder op in. De eerste gaat over hoge virale lading. De tweede gaat over ondetecteerbare virale lading en verschijnt in het najaar van 2015.

Welke plannen heeft Sensoa met deze campagne?

De eerste affiche van deze campagne wordt gelanceerd op 24 maart 2015 en heeft de slogan “De meeste homo’s worden besmet door iemand die niet weet dat hij hiv heeft.” De tweede affiche verschijnt eind juni en heeft de slogan “Iemand die pas besmet is met hiv, is erg besmettelijk, zonder het te weten.” De affiches hangen in kaders van Sensoa in de homohoreca in Vlaanderen en Brussel. We verdelen de affiches ook op fuiven. Met de campagne zijn we ook aanwezig op events.