Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

PrEP

PrEP is een preventiemiddel tegen een besmetting met hiv. Het is vooral bedoeld voor mensen die groot risico lopen op hiv. Be-PrEP-ared is een Belgische studie die onderzoekt of PrEP aanvaardbaar en haalbaar is. Momenteel wordt het middel in België (nog) niet voorgeschreven.

Wat?

PrEP is een medische behandeling voor mensen zonder hiv en voorkomt een besmetting met hiv. Het is een combinatie van 2 hiv-medicijnen (tenofovir en emtricitabine) en wordt verkocht onder de naam Truvada.

Voor wie?

PrEP is een aanvulling op de preventie als je een groot risico loopt om besmet te worden:

  • je hebt seks met veel wisselende partners
  • je neukt (regelmatig) zonder condoom met losse partners of met mannen wiens hiv-status je niet kent

Werking

Wanneer het hiv-virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich in te vermenigvuldigen. PrEP voorkomt dat het virus die lichaamscellen kan binnendringen.

Werkt PrEP altijd?

  • PrEP werkt goed bij mannen en transgenders die seks hebben met mannen. In de vele onderzoeken is niemand die PrEP volgens voorschrift innam, besmet met het hiv-virus.
  • Regelmatig en op vaste tijdstippen de pillen nemen is belangrijk. Er moet voldoende medicijn in je bloed aanwezig zijn opdat PrEP werkt.
  • PrEP beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Verschillende vormen

PrEP kan als pil gebruikt worden. Er is ook onderzoek naar anale gels.

Onafgebroken gebruik of af en toe?

  • Er zijn gunstige resultaten van studies waarbij PrEP dagelijks gebruikt wordt.
  • Men onderzoekt nog in hoeverre PrEP doeltreffend is wanneer het met onderbrekingen gebruikt wordt. Enkele uren of dagen voor de seks bijvoorbeeld.

Verschil tussen PrEP en PEP

PEP en PrEP hebben hetzelfde doel: vermijden dat je besmet wordt met hiv. De behandeling verschilt:

  • PEP is een behandeling nadat je mogelijk risico hebt gelopen op hiv. PrEP is een behandeling voordat je risico op hiv loopt.
  • Een PEP-kuur duurt 1 maand. PrEP is een preventief medicijn dat regelmatig wordt ingenomen.

Verkrijgbaar in België?

In 2017 is het middel beschikbaar in 7 landen: de VS, Frankrijk, Noorwegen, Israël, Canada, Kenia en Zuid-Afrika. In België wordt PrEP momenteel (nog) niet voorgeschreven. De verkoop via het internet is in België niet toegelaten. Koop PrEP niet via het internet. Je riskeert een fout of vervalst middel te ontvangen.

Be-PrEP-ared

Be-PrEP-ared is de 1ste Belgische studie over PrEP. Deze studie wil nagaan in welke mate het gebruik van PrEP bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) aanvaardbaar en haalbaar is.