Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Na een risico op hiv

Heb je geneukt zonder condoom? Of is het condoom gescheurd? Dan heb je misschien risico op hiv gelopen. Er is een behandeling waarmee je binnen de 72 uur na een risico hiv kan voorkomen. Als je met hiv besmet bent geraakt, weet je dat best zo snel mogelijk. Zo kan je opstarten met medicatie en gezond blijven.

Binnen de 72 uur: PEP?

Post Exposure Profylaxis is een behandeling die een besmetting met hiv kan voorkomen. Hoe sneller je start, hoe meer kans van slagen. Neem contact op met een aidsreferentiecentrum of de spoeddienst van een universitair ziekenhuis. Vertel de arts dat je een risico hebt gelopen. De arts schat het risico in:

  • Met wie heb je seks gehad? Ken je hem?
  • Weet je of hij hiv heeft en of hij hiv-medicatie neemt?
  • Wat is zijn virale lading?

Op basis van je antwoorden beslist de arts om al dan niet PEP voor te schrijven. De kuur duurt 1 maand en wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Klachten?

Sommigen hebben na besmetting geen klachten. 2 op 3 mensen voelen 2 tot 4 weken na besmetting griepachtige symptomen zoals koorts, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn, gezwollen klieren, huiduitslag, diarree, nachtelijk zweten.

Klachten of niet, laat je testen:

  • Een besmetting kan meestal 3 tot 4 weken na een risico opgespoord worden met een test op een bloedstaal.
  • Neuk ondertussen altijd met condoom. Zo voorkom je dat je je partner(s) besmet.
  • Laat je testen bij de huisarts of in een testcentrum. Vertel de arts dat je je zorgen maakt en zeg hem dat je een test wil.
  • Bij de huisarts krijg je het resultaat na 2 tot 7 dagen. In een testcentrum kan je kiezen voor een sneltest waarvan je het resultaat binnen het uur krijgt.

Wat als je positief test?

Hoe sneller de diagnose, hoe sneller je actie kan ondernemen om gezond te blijven. Een lang en kwaliteitsvol leven is mogelijk. Wil je praten met andere mensen met hiv? Surf naar PositiefContact.

Actueel probleem - Hepatitis A

In maart 2017 werden een aantal gevallen van Hepatitis A bij bi- of homomannen vastgesteld.

Laat je vaccineren bij je huisarts tegen Hepatitis A. Gebruik een condoom tijdens de seks.